Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nakon dugog perioda rasta, zlato u kratkotrajnoj korekciji

/
Posted By
/
Categories

Usprkos očekivanjima stručnjaka o skoku cijene zlata iznad razine od 1.300 dolara i unatoč nastavku snažnog pozitivnog tredna porasta vrijednosti plemenitih metala početkom tjedna, situacija se na tržištu značajno izmijenila krajem prošle sedmice, a cijena zlata prošla je kroz proces umjerene korekcije.

Tako se cijena zlata na njujorškoj burzi u petak kretala između 1.271,20 i 1.290,40 dolara za uncu, dok se srebro cijenilo oko 16,50 dolara za uncu. Nešto niže vrijednosti posljedice su (ne)očekivanog prolaska velike porezne reforme u Senatu, prvog uspješnog poteza aktualne američke administracije na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom više od godinu dana nakon izbora, koja značajno mijenja financijsko-legislativni „okoliš“, osobito za „velike igrače“.

Ukoliko prijedlog porezne reforme postane stvarnost, značit će to velike olakšice i najveću promjenu poreznog sustava od osamdesetih godina i ere Ronalda Reagana, ali i godišnji manjak od 1,4 trilijuna dolara u „federalnoj kasi“.

Dolar je pozitivno reagirao na zeleno svjetlo koje je reforma dobila u Senatu, pa je porasla njegova vrijednost prema većini svjetskih valuta, kao i prema zlatu zbog čega je vrijednost plemenitih metala korigirana.

Ipak, analitičari ističu da bi neizvjesnost koju otvara reformski paket mogla u konačnici pozitivno utjecati na kretanje cijena plemenitih metala, budući da će se protiv nesigurnosti investitori boriti ulaganjem u najsigurnije oblike imovine, poput zlata. Prema ocjeni Petera Huga, direktora globalnog tržišta tvrtke Kitco, kretanje cijena zlata u prosincu trebalo bi biti slično onome iz prošle godine – lagane korekcije na početku nakon kojih će se činiti da cijena pada, no uz snažan rast i stabilizaciju krajem godine i s ulaskom u prvi kvartal 2018. godine.