Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nakon jučerašnje korekcije, zlato jutros ponovo raste

/
Posted By
/
Categories

Nakon gotovo tjedan dana snažnog i upornog rasta, cijena zlata jučer je zabilježila umjereni pad, uz vrijednost koja je na njujorškoj burzi ostala u rasponu od 1.309,80 do 1.320,70 dolara za uncu.

Posljedica je to povlačenja dobiti nakon rekordnih vrijednosti plemenitih metala na tržištu, ali i činjenice da se na tržište nakratko vratila želja za preuzimanjem rizika, pa su se oporavile vrijednosti dionica i drugih vrijednosnih papira. Stabilizirali su se i euro te britanska funta, valute koje su izgubile dosta na vrijednosti nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU. Stoga je pad cijene zlata u eurima bio nešto veći nego u dolarima, koji su – kao i zlato, i to iz istih razloga – lagano izgubili na vrijednosti.

Za razliku od zlata, srebro je ipak bilo u laganom plusu, te je ostvarilo raspon cijena od 17,59 do 17,92 dolara za uncu.

Jutarnji sati srijede na svjetskim su burzama donijeli oporavak cijene zlata, koja je skočila gotovo za čitav postotni poen i približila se psihološkoj granici od 1.325 dolara. Značajno više raslo je srebro, za 2,5 posto i doseglo cijenu od 18,40 dolara za uncu.