Nakon rekordnog rasta, cijene zlata stabilizirale se na novim visokim razinama

/
Posted By
/
Categories

Nakon snažne ekspanzije vrijednosti plemenitih metala krajem lipnja, kada je cijena zlata nadmašila najviše razine u proteklih 6 godina i sasvim se približila granici od 1.450 dolara za uncu, u narednim tjednima uslijedila je očekivana korekcija i stabilizacija ovog tržišta.

Dobra vijest za vlasnike plemenitih metala jest da su njihove vrijednosti i dalje izuzetno visoke, odnosno iznad svih prognoza za ovu godinu, a stabilizirale su se na razini između 1.400 i 1.415 dolara za uncu. 

Podstrek za rast cijene zlata dale su nestabilne gospodarske prilike diljem svijeta, očekivanje nove recesije, ali i politički sukobi koje kao da potiče američka adminstracija na čelu s Donaldom Trumpom. Uz Brexit koji će značajno poremetiti gospodarsku dinamiku na Starom kontinentu, sasvim je to dovoljno razloga za zabrinutost investitora i okretanej sigurnim opcijama poput plemenitih metala, kojima vrijednost raste u vremenima krize.

Jedan od ključnih faktora u određivanju cijene zlata jest i američki dolar, koji je ovog tjedna porastao nakon izvještaja o stanju američkog gospodarstva koji su pokazali povoljnije brojke od očekivanja, što je i uzrok dijela korekcije cijene zlata, no tehnički pokazatelji i dalje su na strani „bikova“, odnosno onih uvjerenih u nastavak pozitivnog trenda za plemenite metale.