Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nakon rekordnog rasta, zlato je u kratkoročnoj korekciji

/
Posted By
/
Categories

Protekli tjedan donio je novu najvišu cijenu zlata u ovoj godini – vrijednost ovog plemenitog metala porasla je iznad 1.360 dolara za uncu, prvenstveno zbog nastavka opadanja vrijednosti dolara i pojačanih geopolitičkih odnosa, osobito onih sa Sjevernom Korejom.

Zbog nepovjerenja u snagu američkog gospodarstva, posljedica čega je i pad vrijednosti tamošnje valute, ali i zbog globalne zabrinutosti, investitori su se u proteklom razdoblju uvelike okretali sigurnijim investicijama, pri čemu se investicijsko zlato smatra najboljom „sigurnom lukom“ za ugroženi kapital. U korist rastu vrijednosti zlata ide i sve slabije uvjerenje da će Federalne rezerve do kraja godine ispuniti planirano povećanje kamatnih stopa, a vrijednost američke valute ruši i sve jači euro.

Ponedjeljak je ipak donio laganu korekciju vrijednosti zlata, dijelom zbog jačanja dolara, a dijelom zbog „pobiranja profita“, odnosno pojačanog pritiska na prodaju nakon što je cijena zlata dosegla ovogodišnji vrhunac. Tako se cijena zlata stabilizirala na razini između 1.330 i 1.340 dolara za uncu, dok se vrijednost srebra kreće između 17,60 i 17,90 dolara za uncu.

Analitičari ističu da je ovo povoljan trenutak za ulazak na tržište plemenitih metala, zbog kratkotrajnog pada cijena, ali i zbog uvjerenja da će plemeniti metali u narednom razdoblju nastaviti svoj rast.

Tenzije u odnosu sa Sjevernom Korejom i dalje su visoke, a američko gospodarstvo usporit će i prirodne katastrofe koje su poharale jug zemlje, prije svega uragan Irma koji je prošao preko Floride još dok se Teksas oporavlja od razornih učinaka uragana Harvey. Ukoliko se potvrdi da je FED odustao od povećanja kamatnih stopa, stručnjaci smatraju da razina od 1.400 dolara za uncu zlata postaje sasvim dostižnom.