Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nakon snažnog pada cijena, zlato i srebro očekuju oporavak

/
Posted By
/
Categories

Lagani rast cijena zlata u petak nije bio dovoljan da pokrije najveći tjedni “minus” na tržištu plemenitih metala još od 2013. godine, koji je iznosio gotovo 5 posto. U petak su cijene krenule s minimuma od 1.241,40 dolara za uncu i dosegnule maksimalnu razinu od 1.226,50 dolara za njujorškoj burzi, dok je srebro uz dnevni rast od značajnih 1,4 posto sa razine od 16,99 dolara za uncu stiglo do razine od 17,73 dolara za uncu.

Razlozi ovakvog pada cijene zlata u prošlom tjednu još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, a analitičari vjeruju da je početni okidač bila “tehnička rasprodaja”, uglavnom kompjuterski generirana, nakon skoka vrijednosti dolara potaknutog strmoglavljenjem britanske funte kojoj je za 30 posto srušena vrijednost nakon najave premijerke Therese May o planovima pokretanja procedure odvajanja Velike Britanije od EU.

Na takvu situaciju nadovezale su se najave Europske središnje banke o postepenom smanjivanju obima programa kvantitativnog popuštanja te jačanje zagovornika povećanja kamata u SAD-u, što bi značajan dio investitora od plemenitih metala preusmjerio prema drugim tržištima.

Ipak, fizička potražnja za zlatom, koja je pogurala cijene u prvom kvartalu ove godine, i dalje ostaje snažna, osobito kod institucijalnih investitora poput investicijskih fondova. Padu cijene zlata prošlog tjedna doprinos je dala i smanjena potražnja iz Azije zbog blagdana u Kini, a nakon povratka kineskih kupaca na tržište ovog tjedna, očekuje se snažan rast fizičke potražnje, i samim time i rast cijene zlata.

Kretanje cijena plemenitih metala u ponedjeljak ujutro, na svjetskim burzama, potvrđuje ovu tezu – u nekoliko sati vrijednost zlata porasla je za 0,4 posto, a vrijednost srebra za 0,7 posto. Porast cijena plemenitih metala potaknuo je i izvještaj o novootvorenim poslovima u SAD-u, koji je slabiji od predviđanja ekonomista, pa bi mogao značiti i slabljenje najava iz FED-a o povećanju referentnih kamatnih stopa.

Većina analitičara očekuje rast cijena u tjednu pred nama, a cijena bi, prema njihovim predviđanjima, trebala ubrzo prijeći razinu od 1.270 dolara za uncu.