Nakon stabilizacije, kreće novi uzlazni cikus cijena zlata

/
Posted By
/
Categories

Nakon snažnog rasta, cijena zlata stabilizirala se prošlog tjedna na razini od oko 1.330 dolara za uncu, a početak nove sedmice donosi nova uzlazna kretanja za plemenite metale. Zlatu je tako u ponedjeljak vrijednost porasla iznad 1.340 dolara za uncu, dok se srebro kreće oko razine od 16,80 dolara za uncu.

Usprkos povećanom „apetitu za rizik“ na tržištu, koji je rezultirao rastom burzovnih indeksa, interes za zlato i dalje je u porastu, a ključni razlog rasta vrijednosti plemenitih metala jest niži indeks američkog dolara, ali i uvjerenje kupaca da trenutačne cijene predstavljaju „dobru priliku“ za ulazak na tržište kojem se predviđa ubrzan rast.

U korist plemenitih metala – uz povećanu potražnju i nižu vrijednost dolara – ide i zabrinutost investitora ostalim ulagačkim opcijama, poput dionica ili kriptovaluta koje su u oštrom padu, stoga se očekuje nastavak potražnje za „sigurnim lukama“ među kojima je najznačajnija upravo zlato.

U ovom tjednu značajan utjecaj na tržište imat će i nastupno obraćanje Kongresu novog šefa Federalnih rezervi, od kojeg će investitori očekivati smjernice daljnjeg ponašanja ove financijske institucije. Međutim, očekivanja znalaca kažu da će Jerome Powell zadržati manje-više isti smjer kao dosadašnja predsjednica FED-a Janet Yellen.