Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nastavlja se korektivni period za plemenite metale

/
Posted By
/
Categories

Nastavak korektivnog perioda cijenu zlata spustio je na najnižu razinu u protekla dva tjedna, no još uvijek je to značajno iznad vrijednosti s kojom je ovaj plemeniti metal ušao u (n)ovu godinu. Konkretnije, na njujorškoj burzi cijena zlata kretala se jučer u rasponu od 1.184,10 do 1.192,20 dolara za uncu, dok je cijena srebra bila u rasponu od 16,57 do 16,96 dolara za uncu.

Ovaj tjedan obilježio je snažan rast dioničkih indeksa, pa su ulagači svoj kapital premijestili u rizičnije opcije poput vrijednosnih papira, i povukli ga iz stabilnijih i sigurnijih ulaganja poput investicijskog zlata. Činjenica da je Dow Jons dionički indeks ovog tjedna prvi puta u povijesti premašio razinu od 20.000 osigurala je dodatnu pozornost od šire javnosti, izvan investicijskih krugova, što bi moglo značiti da će se trend ulaganja u dionice nastaviti.

Dodatan negativni faktor na kretanje cijena plemenitih metala imao je i rast vrijednosti dolara. Tehnička analiza otkriva da bi zlato ipak trebalo zadržati većinu dobiti stečenu u proteklih pet tjedana uzastopnog rasta, pri čemu bi očekivana najniža razina koju bi u kratkom roku zlato moglo postići bila ona između 1.165 i 1.180 dolara za uncu.