Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nastavlja se pozitivan trend – cijene zlata najviše u protekla tri tjedna

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata krajem prošlog tjedna ponovo je „prebacila“ poznatu „psihološku barijeru“ na 1.300 dolara za uncu, krećući se u ponedjeljak na njujorškoj burzi između 1.305 i 1.310 dolara za uncu, što označava i najvišu cijenu u protekla tri tjedna. Tako je zlato unazad tjedan dana praktički vratilo gubitke prouzročene korekcijom krajem rujna, kada je zbog nagađanja o još jednom povećanju kamatnih stopa vrijednost zlata pala na razinu od oko 1.270 dolara za uncu. Cijena srebra kretala se u ponedjeljak oko stabilne razine od 17,5 dolara za uncu.

Inače, rast cijena zlata događa se u uglavnom „nepovoljnom“ okruženju, koje svjedoči o prilično konfuznoj situaciji na tržištu jer istovremeno rastu sve investicijske opcije – i plemeniti metali koji se smatraju uglavnom sigurnijim, konzervativnijim ulaganjem i vrijednosni papiri koji su rizičnije opcije i nove, digitalne ulagačke mogućnosti poput kriptovaluta… Porasla je i vrijednost američkog dolara, što se smatra negativnim faktorom za zlato, kao i rast dioničkih indeksa, a DOW je porastao na rekordne visine, kao i bitcoin koji je „probio“ razinu od 6.000 dolara za uncu.

Drugim riječima, može se zaključiti da se događa svojevrsna turbulencija na tržištu, kada višak slobodnog kapitala pojačava potražnju svih investicijskih klasa, a time i njihove vrijednosti.

Što to sve znači za zlato? Zasad, prognoze su pozitivne – očekuje se rast cijena na razinu iznad 1.330 dolara za uncu, uz dugoročno zadržavanje vrijednosti na toj razini, s umjerenim povećanjem. Ipak, puno toga će ovisiti o tome hoće li Federalne rezerve donijeti odluku omogućem povećanju kamatnih stopa do kraja godine. Još jedno povećanje referentnih kamatnjaka vjerojatno bi umanjilo vrijednost zlata, barem kratkoročno, dok bi odustajanje od planiranog podizanja kamatnih stopa označilo duboku nestabilnost američkog gospodarstva te povećalo potražnju za zlatom kao „sigurnom lukom“ za ugroženi kapital.