Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nastavljen trend rasta cijena zlata i srebra

/
Posted By
/
Categories

Rast cijena zlata nastavio se i u proteklom tjednu. Nakon što je zlato sredinom ožujka postiglo najvišu cijenu u proteklih mjesec dana i preokrenulo negativne trendove, u prošlom tjednu taj se pozitivni rezultat zadržao i stabilizirao, uz prosječan rast cijena od 1,5 posto za zlato te oko 2 posto za srebro na tjednoj razini. Tako se u petak na njujorškoj burzi cijena zlata kretala u rasponu od 1.242,10 do 1.252,50 dolara za uncu, dok je cijena srebra bila između 17,49 i 17,86 dolara za uncu.

No, u novi tjedan zlato ulazi s dodatnim „uzgonom“ zahvaljujući događanjima u američkom Kongresu u petak poslijepodne, kada je predsjedniku Donaldu Trumpu propala „demontaža“ zakona o zdravstvenom osiguranju (takozvani „Obamacare“) jer nije uspio skupiti dovoljnu podršku među „svojim“ republikancima. Taj neuspjeh u pitanje je doveo odnos tržišta prema novom američkom predsjedniku, pod znak pitanja stavio njegove mogućnosti da ostvari „pro-business“ obećanja, što je završilo padom dolara na najnižu razinu u posljednja dva mjeseca i negativnim posljedicama po burzovne indekse.

A u takvoj situaciji „profitirali“ su plemeniti metali, pa je u ponedjeljak u jutarnjim satima cijena zlata dosegla 1.260 dolara za uncu, a srebro je „preskočilo“ razinu od 18 dolara za uncu. Analitičari ističu da bi sličan trend trebao vladati i čitavog tjedna, u kojem sve više neiskustvo aktualne administracije dolazi u fokus, ali i u kojem se značajne stvari događaju u Europi gdje Velika Britanija planira pokrenuti proceduru izlaska iz EU. Prema mišljenju stručnjaka, cijena iznad 1.265 dolara za uncu potvrdila bi stabilnost pozitivnih kretanja kod zlata i privukla svježi kapital na tržište, omogućivši mu daljnji rast.

Kretanja cijena zlata pratite svakodnevno na stranicama Auro Domusa.