Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nemiri u Kataloniji slabe euro, dolar ponovo jača

/
Posted By
/
Categories

Određeno smirivanje sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje te spremnost na izravnu komunikaciju dviju strana, uz najave novog podizanja referentnih kamatnih stopa te moguću promjenu na čelu FED-a čije bi kormilo preuzeo Kevin Warsh tri su osnovna razloga rasta indeksa američkog dolara u proteklom razdoblju.

Istovremeno, referendum u Kataloniji o samostalnosti od Španjolske, praćen nasiljem španjolske specijalne policije, u kombinaciji s nijemim praćenjem ove situacije od strane europskih čelnika rezultirao je padom vrijednosti eura, što je dodatno potaknulo skok američke valute.
Euro je prema dolaru jačao od početka godine, sve do situacije u kojoj je američka valuta dosegnula najnižu razinu od siječnja 2015. godine. Tako je početkom kolovoza odnos bio 1,209 dolara za 1 euro. No, u proteklom razdoblju dolar je ojačao, popravivši vrijednost prema euru za 3 posto, na razinu od 1.1738 dolara za 1 euro.
Nestabilnost u Europi – uz Kataloniju, nju označava i upitna mogućnost sastavljanja njemačke savezne vlade te jačanje ekstremista u toj državi – mogla bi utjecati na daljnji pad vrijednosti eura, dok bi nagađanje oko skorog povećanja kamatnih stopa trebao donijeti dodatne „bodove“ američkom dolaru.