Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Nezaustavljiv rast zlata: Politička i gospodarska nestabilnost omogućila snaženje žutog metala

/
Posted By
/
Categories

Zlato je nastavilo svoj kontinuirani rast u 2016. godini, a krajem prošlog tjedna “prebacilo” je i psihološku granicu od 1.200 dolara za uncu, koja je bi sada trebala postati snažna podrška daljnjem rastu plemenitih metala. Označilo je to rast vrijednosti zlata od 2,5 posto na tjednoj razini, te više od 6 posto od početka godine. Budući da je trend rasta počeo i prije kraja 2016. godine, zlato ima pozitivan niz od četiri uzastopna tjedna pozitivnog kretanja cijena, uz kumulativni rast od oko osam posto.

Analitičari najavljuju nastavak tog trenda, izolirajući političku nestabilnost kao ključni temelj na kojem se gradi nova snaga zlata. Usponom Donalda Trumpa na mjesto američkog predsjednika krajem ovog tjedna, SAD i njihov ekonomski sustav, ali i čitav svijet te globalno gospodarstvo, ući će u prilično neizvjesno razdoblje, budući da su očekivanja i najave politike novog predsjednika vrlo nedefinirane. No, ono što se od Trumpa moglo čuti u proteklih nekoliko tjedana, osobito u “formi” kratkih poruka putem Twittera, ozbiljno je utjecalo na tržišne odnose, te se upravo njemu pripisuje dio uzroka rasta cijena zlata, kao posljedice zabrinutosti investitora koji traže “sigurnu luku” za svoj kapital.

Osim u SAD-u, turbulentna vremena su i u Europi, gdje se Nijemci i Francuzi pripremaju za nove nacionalne izbore, a Britanci za napuštanje EU. Brexit će biti tema i ovog tjedna, jer se od premijerke Therese May očekuje govor u kojem će najaviti plan za “raskid” s europskom zajednicom zemalja. Uz jačanje ruskog utjecaja u svijetu, kao i namjere Kineza da zauzmu snažniju ulogu u globalnim gospodarskim i političkim zbivanjima, te nastavak nemira na bliskoistočnom području, svijet doista očekuje nemirna godina.

Već u ponedjeljak u jutarnjim satima zlato je nastavilo svoj rast, uz povećanje cijena na svjetskim tržištima za oko 0,5 posto i približavanje razini od 1.210 dolara za uncu. Cijene srebra dotaknule su granicu od 17 dolara po unci. Analitčari su istaknuli da, nakon rasta zlata iznad cijena od 1.207 dolara po unci, očekuju da će se žuti metal stabilizirati na razini između 1.225 i 1.250 dolara za uncu u srednjem roku.