Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Novi plus: Zlato raste u nesigurnom gospodarskom i političkom okruženju

/
Posted By
/
Categories

Cijene zlata i prošlog tjedna zabilježile su lagani rast, prebacivši razinu od 1.240 dolara za uncu na njujorškoj burzi. Nije na kretanje cijena utjecao neki značajni događaj na tržištu, budući da je prošla sedmica bila manje-više lišena bitnih utjecaja na tržište, stoga je vrijednost plemenitih metala i dalje bila ovisna o relativnom stanju nesigurnosti u gospodarstvu i politici, prvenstveno zbog utjecaja nepredvidivog Donalda Trumpa, ali i bojazni od predstojećih izbora u velikom broju europskih zemalja u kojima jača utjecaj ekstremističkih desnih snaga.

Ovog tjedna, međutim, očekuju se dva značajna dokumenta koja bi mogla imati veći utjecaj na kretanje vrijednosti zlata i srebra – zapisnik s posljednjeg sastanka vodstva Federalnih rezervi i objava statistike o prodaji nekretnina na tržištu SAD-a koji može biti dobar pokazatelj o snazi gospodarstva.

Iako se ne očekuje podizanje referentnih kamatnih stopa u ožujku, investitori će u zapisniku sa sastanka lidera američke centralne banke tražiti naznaku njihovog stava po ovom pitanju – hoće li biti naklonjeniji bržem podizanju referentnih kamatnjaka, ili će to odgoditi možda i za drugu polovicu ove godine. Prva situacija bila bi negativna, a druga pozitivna za kretanje cijena plemenitih metala. U tom je smislu važna i objava podataka o prometu nekretnina, jer će dati dobar pokazatelj promjena u gospodarstvu nakon podizanja referentnih kamatnih stopa u prosincu.

Većina analitičara očekuje porast cijene zlata u predstojećem tjednu, uz ciljanu razinu postavljenu na oko 1.260 dolara za uncu, oko 1,5 posto više od aktualnih cijena. No, stručnjaci se slažu da bi rast cijena iznad psihološke granice od 1.250 dolara za uncu otvorio put prema brzom “osvajanju” vrijednosti od 1.300 dolara za uncu.