Očekivan rast od 10 posto – Ove godine zlato bi trebalo prijeći granicu od 1.400 dolara za uncu

/
Posted By
/
Categories

Nakon 2018. godine, koja je bila izazovna za ulagače u plemenite metale, 2019. djeluje kao dobra godina za zlato i srebro. Ključni trenuci lani dogodili su se u travnju kada je zlato dosegnulo svoj vrhunac, u kolovozu kada je dosegnulo najniže razine te u posljednjih 45 dana 2018. kada su snažnim rastom plemeniti metali zaključili godinu. 

Usprkos većim ili manjim korekcijama u vrijednosti tijekom proteklih dvanaest mjeseci, zlato se zapravo tijekom zadnjih godina stabiliziralo u vrlo preciznom rangu cijena između 1.200 i 1.350 dolara za uncu. To bi se trebalo promijeniti u 2019. godini, kada se očekuje snažniji rast zlata i srebra, koji je lanjsku godinu prošlo slabije od svog „plemenitijeg rođaka“.

Trenutačno se zlato nalazi otprilike nešto iznad „granične crte“ tog 150 dolara vrijednog raspona, odnosno, konkretnije, cijena unce zlata trenutačno vrijedi oko 1.280 dolara, otprilike 0,5 posto manje nego prošlog tjedna. Analitičari predviđaju kratkoročnu stabilnost vrijednosti, ili čak i laganu korekciju – što će ovisiti o odnosima SAD-a i Kine, odnosno statusu njihovog trgovinskog rata, kao i vrijednosti dolara – no dugoročno se predviđa snažan rast, koji bi vrijednost zlata trebao odvesti iznad 1.400 dolara za uncu. S takvom projekcijom slaže se i investicijski fond TD Securities, koji je – osim globalne nesigurnosti i prijetnje nove gospodarske krize – kao potencijalni faktor ubrzanog rasta cijena zlata istaknuo i sve veću potražnju za ovim plemenitim metalom od strane centralnih banaka diljem svijeta. 

Još brže od zlata trebalo bi rasti srebro, koje je trenutačno podcijenjeno omjerom od 1:82 prema unci zlata, dok bi se realan omjer trebao kretati otprilike oko 1:70.