Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Oporavak cijena nakon korekcije vraća optimizam na tržište plemenitih metala

/
Posted By
/
Categories

Cijene zlata jučer se nisu previše mijenjale, na svjetskim burzama vrijednost plemenitih metala ostala je stabilna, a njujorška burza bila je zatvorena zbog američkog blagdana Dan zahvalnosti. Analitičari su tu pauzu u trgovanju iskoristili za procjenu mogućnosti plemenitih metala u narednom razdoblju.

Prema većini stručnjaka, iako tehnički pokazatelji zlata ukazuju na mogućnost daljnje korekcije, volumen prodaje u nedavnom razdoblju može biti pokazatelj da je taj pritisak na prodaju doveo do “manjkova” na burzi, te da će jačati potražna strana tržišta.

Pad cijene zlata ispod 1.200 dolara aktivirao je brojne automatske prodaje, a cijena unce zaustavila se na 1.180 dolara. Colin Cieszynski, glavni tržišni strateg tvrtke CMC Markets Canada smatra kako sada treba pratiti razinu od 1.170 dolara za uncu – ako se zlato uspije zadržati iznad te granice, trebao bi uslijediti oporavak cijena.

Svjetsko tržište danas u jutarnjim satima pruža argumente za takav scenarij, jer cijene plemenitih metala oporavile su se u prosjeku za 0,5 posto, a zlato je stiglo nadomak razine od 1.190 dolara za uncu.