Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Oprezna politika FED-a pozitivna za zlato

/
Posted By
/
Categories

Stabilan i pozitivan trend laganog rasta cijena zlata i srebra nastavljen je i jučer, kada je na njujorškoj burzi zlato ostvarilo raspon od 1.239,80 do 1.254,00 dolara za uncu, uz prosječan prinos od 0,2 posto u danu, a srebro raspon od 16.96 do 17.48 dolara za uncu, uz prosječan rast od 0,5 posto.

Ključni događaj dana, izjava nakon sastanka vodstva FED-a, ocijenjen je uglavnom neutralnim tonovima, a na tržište plemenitih metala i dalje utječe pozitivna situacija na komplementarnom tržištu sirove nafte, kao i daljnji pad dolarskog indeksa.

U svojoj izjavi, predstavnici FED-a priznali su usporavanje ekonomskog rasta, prvenstveno zbog slabijeg porasta potrošnje domaćinstava, a sve to navelo je tržište na zaključak kako nije realno novo povećanje kamtanih stopa do studenog.

Budući da je lani cijena zlata sve od drugog kvartala pa do kraja godine bila pod snažnim negativnim utjecajem spekulacija o podizanju kamatnjaka, činjenica je da je ovakav razvoj događaja prilično pozitivan utjecaj na rast cijena zlata i srebra.