Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Optimističan početak tjedna: Umjeren rast cijena plemenitih metala

/
Posted By
/
Categories

Zlato je s uspjehom započelo novi tjedan, ostvarivši u ponedjeljak umjereni rast cijena na svjetskom i američkom tržištu. Konkretno, uz prosječni porast od 0,6 posto raspon cijena iznosio je između 1209,00 i 1217,10 dolara po unci, dok je cijena srebra uz lagani porast od 0,1 posto bila u rasponu od 16,41 i 16,80 dolara za uncu.

Pozitivni trend nastavljen je i u utorak u jutarnjim satima, kada je cijena zlata porasla lagano, oko 0,1 posto u prosjeku, no zato je cijena srebra skočila za 1,1 postotni poen. Zlato je i dalje pod utjecajem snažnog dolara, ali i pozitivnog raspoloženja na tržištu vrijednosnih papira, gdje se sve više ulagača odlučuje za rizična ulaganja umjesto “sigurnih luka” za kapital kakvu predstavljaju i plemeniti metali.

Zanimljiv podatak s indijskog tržišta mogao bi utjecati na povećanje cijene zlata. Naime, otkupljivači zlata u toj zemlji imaju velik problem s manjkom gotovog novca, zbog čega je količina otkupljenog zlata desetkovana. Stoga se očekuje da će Indija imati velik porast potražnje za uvozom zlata, što će utjecati i na rast cijena na svjetskom tržištu.