Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Pet stvari koje niste znali o – hrvatskoj kuni!

/
Posted By
/
Categories

Premećemo ih po džepovima i rukama, šušte nam u novčanicima (ako imamo sreće), a iako ih sve više mijenja „plastika“ i dalje su važan dio naše svakodenvice. Naravno, to su – kune! S hrvatskom nacionalnom valutom družimo se iz dana u dan, no koliko o njoj doista znamo?

Evo pet stvari koje možda dosad niste znali o hrvatskim kunama…

 

Kuna se kunom zove zbog – krzna

Kune su danas simboličke, no nekad su se plaćanja uistinu vršila u – kunama. Dobro, u krznu kuna koje je imalo značajnu ulogu u hrvatskoj monetarnoj i fiskalnoj povijesti. Služilo je kao sredstvo plažanja poreza zvanog kunovina u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji i otad se kuna veže uz domaću monetu – već od prve polovine 13. stoljeća lik ove životnje nazalio se na kovanom novcu zvanom banovac.

Suvremena verzija kune u opticaju je manje od 25 godina

Kuna je kao nacionalna valuta u opticaj puštena 1994. godine, na Dan državnosti koji se tada slavio 30. svibnja. Kune su zamijenile Hrvatski dinar u odnosu 1000 dinara za 1 kunu, a dodatno se dijele na 100 lipa.

Zrinski i Frankopan su „ispali iz igre“

Isprva je u promet pušteno 8 novčanica, vrijednosti od pet do 1.000 kuna, no od 2001. godine novčanica od 5 kuna s likom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana više se ne tiska, iako se i dalje prihvaća kao sredstvo plaćanja. Dakle, dva domaća „urotnika“ danas su u platnom prometu – raritet.

Kune su kreirali poznati dizajneri i umjetnici

Uz novčanice, kune imaju i 3 kovane valuacije – od 1, 2 i 5 kuna. Kovanice je dizajnirao hrvatski umjetnik Kuzma Kovačić, a novčanice Miroslav Šutej i dr. Vilko Žiljak. Na novčanicama se s jedne strane nalazi portret nekog hrvatskog povijesnog velikana, a na pozadini poznata domaća znamenitost.

Bez spolne ravnopravnosti

Hrvatske novčanice potpuno su „spolno neravnopravne“ – među njima nema niti jedne dame, odnosno svi likovi su muškarci. Uz Zrinskog i Frankopana na novčanici od 5 kuna, to su još Juraj Dobrila (10 kuna), Josip Jelačić (20 kuna), Ivan Gundulić (50 kuna), Ivan Mažuranić (100 kuna), Stjepan Radić (200 kuna), Marko Marulić (500 kuna) i Ante Starčević (1.000 kuna).

Sada znate sve o kunama… Pa, gotovo sve. Za njihovu točnu vrijednost u odnosu na sve svjetske valute, isplati se posjetiti mjenjačnice Auro Domusa na više od 160 lokacija u čitavoj Hrvatskoj!