Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Plemeniti metali su hit: U 2017. zlato i srebro rastu puno brže od ostalih investicijskih opcija

/
Posted By
/
Categories

Novim tjednom rasta cijena, vrijednost zlata popela se na najvišu razinu od studenog prošle godine. Na njujorškoj burzi zlato se u petak kretalo u rasponu od 1.223,60 do 1.238,00 dolara za uncu, dok je srebro, uz visoki prirast od gotovo dva posto, ostvarilo raspon cijena od 17,48 do 18,09 dolara za uncu. Na europskom tržištu, zlato je nakon dugo vremena ponovo preskočilo granicu od 37 eura za gram, a još viši rast ostvarilo je u japanskoj valuti nakon sastanka Donalda Trumpa i japanskog premijera Abe.

Predsjednik Trump i dalje je ključni faktor u dinamici tržišta – u prva tri tjedna u uredu potpisao je 22 odluke kojima je utjecao na čitav niz ključnih pitanja, od imigracijske do gospodarske politike. Reakcija tržišta na takvu situaciju poprilično je nesigurna, jer istovremeno rastu i vrijednosni papiri, i američka valuta, i plemeniti metali.

Ipak, zlato, a osobito srebro, u toj priči imaju primat. U prvih pet tjedana 2017. godine, dionički indeks S&P 500 porastao je 3,3 posto, američke desetogodišnje obveznice 2,4 posto, zlato čak 6,5 posto, a srebro iznimno visokih 11,2 posto. Posebno je, s gospodarske strane, zanimljiv astronomski skok cijena bakra, koji se uglavnom uzima kao stabilni prediktor rastuće inflacije.

U tim uvjetima – rastuće inflacije, te zajedničkog rasta vrijednosti dioničkih indeksa i plemenitih metala, koji su inače tržišni konkurenti – nazire se ”deja vu” situacije s početka 2009. godine kada je zabilježena slična situacija. Nakon toga, zlato je doseglo svoj vrhunac uz cijenu od 1.900 dolara za uncu (otprilike 50 posto veću nego sada), a vrijednosni papiri nastavili su svoj rast sve do danas, kada obaraju povijesne rekorde vrijednosti.

Stoga analitičari očekuju da će se rast cijena zlata nastaviti i u narednom razdoblju, a većina stručnjaka vjeruje da će zlato izaći izvan sadašnjeg stabilnog raspona cijena od 1.230 do 1.250 dolara za uncu. Katalizatori rasta cijena bit će sve manje povjerenje u Trumpovu administraciju, ali i sve manje očekivanje na tržištu da će FED podignuti kamatne stope u ožujku. Dodatno, očekuju se napori na obuzdavanju rasta dolara, što bi također trebalo imati pozitivan efekt na rast cijena plemenitih metala.

U svakom slučaju, ulagači će pratiti poteze američkog predsjednika Trumpa, posebice najavljenu mogućnost “fenomenalnog” rezanja poreza čiji bi efekt na zlato mogao biti pozitivan, ali i negativan. Uz to, pod lupom će biti i izjave čelnika Federalnih rezervi, osobito predsjednice Janet Yellen, koja bi ovog tjedna trebala imati dva važna nastupa na kojima bi mogla dati naslutiti politiku ove institucije u narednom razdoblju.