Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Plemeniti metali ulaze u volatilan tjedan: Cijena može i padati i rasti

/
Posted By
/
Categories

Predsjednica Federalnih rezrevni Janet Yellen potvrdila je dosad neslužbene najave kako američka središnja banka razmatra mogućnost podizanja kamatnih stopa u narednim mjesecima, te da je takva mogućnost izgledna. Takva najava snažno je ojačala američki dolar, te posljedično spustila vrijednost zlata na razine oko 1.200 dolara za uncu, uz mogućnost daljnje korekcije.

Konkretno, zlato se u petak na njujorškoj burzi kretalo između 1.206,50 i 1.223,00 dolara za uncu, dok je srebro bilo u rasponu od 16.03 do 16.41 dolar za uncu.

Za naredno kratkoročno razdoblje, mišljenja stručnjaka su podijeljena. Dok dio analitičara vjeruje kako prilagodba plemenitih metala na moguće podizanje kamatnjaka nije završena, drugi smatraju da je mogućnost povećanih stopa već uračunata u vrijednost zlata te da ovaj metal nema mnogo prostora za daljnji pad – što znači da mu je imanentan rast. Štoviše, analitičari tehničkih pokazatelja očekuju povratak cijena u rang oko 1.250 dolara za uncu.

Ipak, većina se slaže kako će situacija na tržištu biti prilično volatilna, uz snažne promjene smjera kretanja cijena. Ključni faktor ovog puta neće biti “nagađanja” FED-ovih službenika, već čvrsti podaci – tako bi najveće promjene cijena mogao donijeti izvještaj o stanju zaposlenosti koji će biti objavljen u petak. Naravno, i komentari predstavnika centralne banke bit će uzeti u obzir, no pitanje je hoće li se FED usuditi podignuti kamatne stope u lipnju, u situaciji u kojoj je moguć izlazak Britanije iz EU, što bi za posljedicu imalo snažan šok i nesigurnost na financijskom tržištu?

U svakom slučaju, u “sukobu” dugoročnih investitora koji traže priliku za povoljan ulazak u plemenite metale i špekulanata koji se trenutačno “rješvaju” svojih opcija u zlatu, trebat će paziti na tehničke podatke. Ukoliko se podrška zlatu spusti ispod razine od 1.190 dolara za uncu, trend će ići u korist kratkoročne prodaje i dodatno srušiti cijenu. Ukoliko se ta razina “obrani”, izgledan je daljnji rast cijena zlata.