Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Pobjeda Donalda Trumpa podigla bi zlato na rekordne razine

/
Posted By
/
Categories

U pozitivnom tonu zaključili su protekli tjedan cijene zlata i srebra – oba plemenita metala umjereno su povećala vrijednost, pri čemu je zlato iskočilo iznad razine od 1.285 dolara za uncu, a srebro je sa maksimalnom dnevnom vrijednošću od 17,99 dolara za uncu u petak na njujorškoj burzi gotovo dotaknulo psihološku granicu od 18 dolara za uncu, koja bi mu omogućila i novi zalet za daljnji rast.

Porast cijena plemeniti metali u prvom redu moraju „zahvaliti“ američkom FBI-u, koji je otvaranjem istrage protiv Hillary Clinton vratio neizvjesnost u izbornu utrku za mjesto predsjednika SAD-a. Donald Trump, naime, unosi nemir u gospodarske krugove zbog svoje nepredvidivosti, a takva situacija nesigurnosti investitore „gura“ prema plemenitim metalima kao „sigurnoj luci“ za kapital.

Rast cijena plemenitih metala nastavljen je i u ponedjeljak ujutro, a stručnjaci vjeruju kako će se jednaki trend zadržati i u ovom tjednu. Izbori u SAD-u, naime, održavaju se 8. studenog, što znači da će društvena i gospodarska scena biti obilježene upravo ovom temom, koja će se neizostavno reflektirati i na vrijednosti na burzama vrijednosnih papira i sirovina.

Analtičari smatraju da bi zbog toga sljedećih desetak dana moglo biti prilično volatilno na burzama, a pobjeda Donalda Trumpa, ili barem snažna naznaka da je takav scenarij vjerojatan, zlato bi mogla podignuti iznad 1.400 dolara, pa sve do 1.500 dolara po unci.

Zlato je povrat većeg dijela izgubljene vrijednosti početkom listopada vratilo u dva vrlo dobra tjedna, a stručnjaci ističu da se to dogodilo u relativno nepovoljnim okolnostima snažnog dolara. Tako da bi i niže vrijednosti dolara koje se očekuju u kratkoročnom razdoblju trebale značajno ojačati zlato i srebro.