Podizanje kamatnjaka privremeno korigiralo cijenu plemenitih metala

/
Posted By
/
Categories

Američke Federalne rezerve podigle su prošlog tjedna referentnu kamatnu stopu za četvrtinu postotka, na raspon od 1.75 do 2 posto, što je najviša razina još od vremena početka gospodarske krize 2008. godine. FED je najavio i mogućnost još dva podzanja kamatnjaka do kraja godine, a ta je vijest, očekivano, utjecala i na kretanje cijena zlata.

Naime, podizanje kamatnih stopa za sobom povlači i „skuplje valute“, odnosno povećanje vrijednosti novca, a u toj situaciji tržište se prvenstveno okreće toj vrsti financijskih proizvoda, dok sirovine poput plemenitih metala – posebice one koje svoju najvišu vrijednost dobivaju u vrijeme financijskih kriza i gospodarskih nestabilnosti – padaju u drugi plan.

Ipak, o uvjerenju tržišta u trenutačnu snagu zlata svjedoči i podatak da cijene plemenitih metala nisu pale sukladno očekivanjima analitičara, već su tek korigirale vrijednost na razinu nešto ispod 1.300 dolara za uncu, odnosno u rasponu od oko 1.280 do 1.290 dolara za uncu.

Iako u prvom redu povećanje referentnih kamatnih stopa djeluje pozitivno na ekonomiju, ono za sobom povlači i rastuću stopu inflacije, koja bi mogla postati prijetnjom za tek „raspupalo“ gospodarstvo, posebice dok je nad njime sjena globalnog trgovinskog rata.

Očito, znalci očekuju da će u tim uvjetima i cijena zlata u drugoj polovici rasti, stoga su zadržali svoju imovinu u plemenitim metalima.