Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Politička stabilnost i rezultat francuskih izbora doveli do korekcije cijene zlata

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata korigirana je početkom novog tjedna, nakon rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj koji su prošli u skladu s očekivanjima, omogućivši prolaz u drugi krug centristu Emmanuelu Macronu i kandidatkinji desnice Le Pen. Cijene na burzama kretale su se u rasponu od 1.266 do 1.276 dolara za uncu. Činjenica da je Le Pen ipak završila iza Macrona prema broju glasova, i da je ostvarila nešto lošiji rezultat od onog koji su predviđale ankete, dala je poticaj riziku sklonijim investitorima koji su „dominirali tržištem“, gurnuvši u drugi plan sigurnija ulaganja poput investicijskih metala.

Le Pen, kao izrazito antieuropski orijentirana kandidatkinja, budila je „nervozu“ na tržištu, u strahu od mogućnosti da Francuska napusti EU, pa je tako nakon rezultata ojačao i euro, što je dodatno umanjilo vrijednost zlata na europskom tržištu.

Posustajanje desnice i ekstremista, koje je nakon Nizozemske evidentno i u Francuskoj, ali i Njemačkoj koju izbori tek očekuju, kao i slabljenje globalne napetosti, odagnale su bojazni investitora i poboljšale „klimu optimizma“ na svjetskim tržištima, što je dovelo i do smanjene potražnje za sigurnijim investicijskim opcijama, a zlato i srebro u tom se kontekstu smatraju najsigurnijim ulaganjem.

Sa smirivanjem situacije u Europi i ostatku svijeta, pozornost ulagača ponovo se vraća na SAD i pitanje vjerojatnosti podizanja kamatnih stopa u lipnju. Tako će se za veće pomake cijene zlata čekati sljedeći sastanak vodstva Federalnih rezervi, ali i izjave čelnika ove američke središnje banke, kako bi se mogao predvidjeti hoće li se FED držati plana i povećati referentne kamatnjake već i prije ljeta. Takav scenarij zacijelo bi utjecao negativno na cijenu zlata, no s obzirom da je vjerojatnost podizanja kamatnih stopa već „uračunata“ u cijenu zlata, suprotan scenarij značajno bi podigao vrijednost plemenitih metala.