Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Potražnja s tržišta Indije i Kine diže cijenu zlata na tržištu

/
Posted By
/
Categories

Kraj tjedna donio je i prvi plus u kretanju vrijednosti zlata, kojemu je jučer narasla cijena u prosjeku za 0,2 posto, a dnevne minimalne i maksimalne cijene kretale su se u rasponu od 1166.90 do 1179.50 dolara za uncu. Srebro je doživjelo vrlo laganu korekciju cijena, uz uncu koja se trgovala u rasponu od 15.41 do 16.00 dolara za uncu.
Analitičari očekuju da zlato sljedeći tjedan, koji će biti „prepun“ analitičkih podataka, „probije“ svoj uobičajeni raspon trgovanja, koji se posljednja četiri mjeseca kretao između 1170 i 1220 dolara za uncu. Međutim, zbog nešto odlučnije najavljenog povećanja kamatnih stopa na jesen, pitanje je hoće li kretanje cijena biti uzlazno ili silazno… Ključan podatak bit će izvještaj o stopi zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen dan ranije – u četvrtak, zbog činjenice da u petak njujorška burza neće raditi s obzirom da se obilježava američki Dan nezavisnosti. Ukoliko izvještaj pokaže očekivan napredak, to bi moglo učvrstiti odluku Federalnih rezervi o povećanju kamatnih stopa, jačajući američku nacionalnu valutu i rušeći vrijednost zlata.
Međutim, ukoliko izvještaj ukaže na manji napredak od očekivanja, to bi moglo dati vjetar u leđa cjenama zlata, na koje će utjecati i konačno rješenje grčke krize, koje se očekuje do 30. lipnja. Dva ključna događaja idućeg tjedna značajno će „prodrmati“ tržište zlata, i kratkoročno odrediti smjer kretanja vrijednosti plemenitih metala.
Dugoročno, međutim, izgledno je da će cijene zlata rasti. Kao što je u nedavnom izvještaju naglasila ugledna austrijska financijska institucija Erste Group, sve veća potražnja s azijskog tržišta, posebice Kine i Indije, dizat će cijene zlatu do kraja godine, pri čemu analitičari procjenuju da bi se vrijednost unce zlata mogla kretati oko 1.250 dolara.