Povećana potražnja donijela novi rekordni skok cijena zlata

/
Posted By
/
Categories

Povećana potražnja za investicijskim i fizičkim zlatom, prvenstveno s područja Jugoistočne Azije, u kombinaciji s opadajućom vrijednošću američkog dolara, rezultirali su značajnim, novim skokom vrijednosti cijena zlata koje su se na globalnom tržištu krajem prošlog tjedna popele iznad razine od 1.360 dolara za uncu.

Zlato je tako ostvarilo najveći tjedni porast cijene u posljednje dvije godine, u visini od čak 3 posto, no „kažnjeno“ je srebro koje raste sporijim stopama što zabrinjava investitore, pa je omjer cijene zlata i srebra čak 1 naprema 80, što je najveći omjer u posljednjih nekoliko godina. Povijesno, uobičajen odnos vrijednosti je oko 60 grama srebra za 1 gram zlata. Ipak, to ne znači da vrijednost srebra nije u porastu – samo da raste sporijim tempom od zlata – a prošlog tjedna dosegnuta je vrijednost unce od 16,75 dolara. Analitičari smatraju da će srebro značajno ubrzati tempo svog rasta kada cijena prijeđe psihološku granicu od 17 dolara za uncu.

U korist plemenitih metala – uz povećanu potražnju i nižu vrijednost dolara – ide i zabrinutost investitora ostalim ulagačkim opcijama, poput dionica ili kriptovaluta koje su u oštrom padu, stoga se očekuje nastavak potražnje za „sigurnim lukama“ među kojima je najznačajnija upravo zlato. Prema procjenama analitičara, ukoliko zlato uspije ponoviti rast iznad 1.360 dolara za uncu, a osobito ako prijeđe vrijednost od 1.372 dolara za uncu, lako je moguće da ovaj tjedan donese nastavak ubrzanog rasta cijena koji će vrijednost unce zlata podignuti i iznad granice od 1.400 dolara za uncu.