Prvi pad cijene zlata nakon pet uzastopnih tjedana rasta

/
Posted By
/
Categories

Nakon pet tjedana rasta, cijena zlata prošlog tjedna ostvarila je umjerenu korekciju, od oko 2 posto na tjednoj razini. Ipak, petak je donio rast cijene na svjetskim burzama, omogućivši plemenitim metalima da to razdoblje zaključe s uzlaznim trendom.

Konkretno, na njujorškoj je burzi cijena zlata u petak bila u rasponu od 1.321,70 do 1.339,80 dolara za uncu, dok se srebro kretalo u rasponu od 19,89 do 20,36 dolara za uncu.

Većina analitičara “okrivila” je za ovaj pad cijena plemenitih metala rekordne rezultate obveznica, kao “konkurencije” zlatu u percepciji sigurne luke za imovinu od strane ulagača. Stoga su stvorena očekivanja da će tržište zlata i srebra ponovo doživjeti uzlet u kratkoročnom razdoblju, ispuhavanjem “balona” vezanih uz obveznice.

Neizvjesnost na tržištu i dalje postoji u velikoj mjeri, stoga bi se interes za nisko-rizičnim ulaganjima trebao nastaviti – uz povijesno niske razine kamata, nesigurnost u Europskoj uniji zbog Brexita i drugih otvorenih pitanja (pomalo zaboravljena, ali uvijek “akutna” Grčka), te nemire u Turskoj, uskoro će se pozornost medija fokusirati i na američke predsjedničke izbore čiji bi rezultati, s obzirom na izjave i ponašanje Donalda Trumpa, također mogli uznemiriti predstavnike gospodarstva.

Dio analitičara očekuje nešto niže cijene zlata u tjednu pred nama, no, niti jedna procjena ne spušta cijenu unce ispod 1.300 dolara za uncu, a većinom se kreću oko razine od 1.315 do 1.320 dolara za uncu. Oni nešto optimističniji vjeruju da će se potražnja za “sigurnom lukom” nastaviti zbog nesigurnosti na tržištu, ali i da će obveznice pomalo gubiti svoju privlačnost, posebice s obzirom da više od deset trilijuna dolara vrijedne obveznice najjačih svjetskih gospodarstava nude negativne kamate ulagačima.

Stoga se očekuje oporavak zlata, uz argument da će mnogi ulagači lagani pad vrijednosti iskoristiti za povoljniji ulazak na tržište, a percipirana gornja razina cijena kreće se između 1.350 i 1.375 dolara za uncu.