Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Prvi snažniji pad zlata u ovoj godini, nakon “plusa” od 21 posto

/
Posted By
/
Categories

Volatilne reakcije tržišta plemenitih metala tijekom proteklog tjedna rezultirali su i prvim nešto ozbiljnijim padom cijena zlata u ovoj godini. Zlato je dosegnulo najnižu cijenu u protekla četiri tjedna, no ona je ostala i dalje čvrsto iznad granice od 1.200 dolara za uncu. Konkretno, u petak je cijena zlata s „budućom opcijom“ i dospijećem u travnju pala za 2,5 posto, i zadržala se na 1.221,60 dolara za uncu.

Na svjetskim burzama jučer je bio radni dan, koji je donio priliku za stabilizaciju koju su plemeniti metali i iskoristili – uz lagani rast od 0,3 posto zlato je ostvarilo raspon vrijednosti između 1.215,50 i 1.223,70 dolara za uncu, a srebro je s istim prosječnim prinosom ostvario raspon dnevnih vrijednosti od 15.10 do 15.47 dolara za uncu.

Kakva će situacija biti ovog tjedna, kojim se zaključuje mjesec ožujak? Analitičari smatraju da bi prošlotjedni pad vrijednosti mogao zlato i srebro staviti u poziciju „obrane“ dostignutih razina cijena, a dio njih smatra da bi cijena mogla testirati i granicu od 1.200 dolara za uncu.

Ipak, dio stručnjaka vjeruje u suprotan scenarij, te ističe da je prošlog tjedna zabilježen prvi jači pritisak na prodaju nakon što je zlato od početka godine poraslo za više od 20 posto, pa bi sada trebala uslijediti konsolidacija tržišta prije novog rasta. Smjer cijena zlata u kratkoročnom razdoblju najviše će ovisiti o kretanju vrijednosti dolara, ali i o potencijalnim pozitivnim ili negativnim vijestima o stanju svjetske ekonomije.