Rast vrijednosti zlatu otvara prostor za novi cjenovni skok u idućoj godini

/
Posted By
/
Categories

Produženi božićni vikend dao je investitorima priliku da smireno procijene stanje na tržištu i izglede zlata da godinu završi rastom, ali i potencijal plemenitih metala u 2017. godini. Sudeći prema prvim reakcijama, izgledi su pozitivni. Naime, u petak je cijena zlata na njujorškoj burzi zabilježila lagani rast od 0,35 posto i raspon cijene od 1.129,20 do 1.136,40 dolara za uncu, dok je srebro prošlo kroz još jednu korekciju, uz cijenu koja je tijekom dana varirala između 15,57 i 15,90 dolara za uncu.

Međutim, značajan skok cijena dogodio se već u utorak, na samom početku trgovanja. Trenutačna ili ”spot” cijena na svjetskom je tržištu u prosjeku porasla 1,3 posto kod zlata te 1,5 posto kod srebra, pri čemu je zlato prebacilo psihološku granicu od 1.150 dolara za uncu, a srebro je „osvojilo teritorij“ iznad 16 dolara za uncu.

Rast cijene je u skladu s očekivanjima stručnjaka, koji vide značajne sličnosti između 2015. i 2016. godine – i lani je kao i ove godine cijena zlata svoj minimum dosegla u posljednja dva mjeseca, a u oba slučaja cijena je počela rasti nakon odluke FED-a o rastu kamatnih stopa. Hoće li zlato ponoviti i u 2017. godini snažan trend rasta s početka 2016., ovisit će o tome kako će se „posložiti kockice“ ekonomsko-političko-sigurnosne situacije na globalnoj razini. Naime, iako u ovom trenutku vlada relativni optimizam koji je podigao dioničke indekse i vrijednost dolara, tržište je prožeto i sve snažnijim naznakama sumnje koja bi se mogla značajnije manifestirati u prvim mjesecima mandata Donalda Trumpa, neizvjesnim izborima u nizu europskih zemalja i pregovorima Britanije i EU oko „mirnog razvoda“. U takvoj situaciji treba očekivati da će ulagači zlato prepoznati kao sigurno ulaganje u neizvjesnim gospodarskim uvjetima, te da će cijena plemenitih metala rasti.

Osim toga, na tehničkoj razini, ovaj nivo cijena za zlato značit će prvu godinu zaključenu „u plusu“ nakon 2012. Naime, trenutačna cijena zlata je desetak posto iznad cijene s kojom je „žuti metal“ krenuo u godinu, što je također dobar znak za ulagače koji će vjerojatno pokušati iskoristiti smanjen volumen trgovanja u tjednu između Božića i Nove godine kako bi osigurali povoljniji ulaz na tržište s uzlaznim trendom.