Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Rekordna vrijednost dolara ponovo dovela do korekcija cijena plemenitih metala

/
Posted By
/
Categories

U “završnicu” tjednog trgovanja zlato je ušlo s novom korekcijom vrijednosti, prvenstveno zbog novog jačanja dolara, ali i pozitivnih izvještaja o stanju američkog gospodarstva, kao i komentara vodstva FED-a iz kojih se može iščitati nakana podizanja kamatnih stopa u prosincu.

Uz prosječnu korekciju od 0,7 posto, cijena zlata u četvrtak na njujorškoj burzi ostvarila je raspon od 1.210,40 do 1.230,30 dolara za uncu, a srebro je s korekcijom od gotovo 2 posto izmalo i značajno veći raspon cijena, od 16,47 do 17,12 dolara za uncu.

Dolar je skočio na najvišu razinu u posljednjih čak 13 godina, a zlato se spustilo na najnižu razinu u drugoj polovici ove godine, a taj jaz dodatno su pojačale izjave čelnice Federalnih rezervi Janet Yellen koja je najavila skoro dizanje referentnih kamatnjaka.

Trend jačanja dolara najavljen je i za ostatak godine, no ulagači s europskog područja trebat će pratiti i odnos američke valute prema euru, budući da se često događa da dolar prema euru jača brže nego prema plemenitim metalima, što posljedično rezultira većim cijenama zlata u Europi.