Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Rekordne vrijednosti dioničkih indeksa dovele do korekcija cijena zlata

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata, umjesto najavljivanog i očekivanog nastavka pozitivnog trenda, proteklog je tjedna prošla kroz period korekcije vrijednosti. Uz cijenu od oko 1.185 dolara za uncu, vrijednost zlata u tih se tjedan dana spustila za nešto više od dva postotna poena, ali u odnosu na cijenu početkom godine, i dalje je 3,5 posto viša.

Ključni razlog korekcije cijena plemenitih metala u proteklom razdoblju bio je rekordni rast vrijednosti dioničkih indeksa, pa je tako Dow Jones prvi puta u povijesti ”probio” psihološku granicu od 20.000. Koliko će taj ”apetit za rizikom” ulagača trajati teško je procijeniti, no američki predsjednik Donald Trump svojim se kontroverznim potezima doista ”trudi” rizik globalnog tržišta učiniti još većim.

Nesigurnost, nestabilnost i nejasne projekcije budućeg razdoblja uvijek su ”ubojice” za globalno tržište, jer u takvim situacijama ulagači se od rizičnih aktivnosti okreću sigurnim ulaganjima poput plemenitih metala. Dugoročno, stoga, zlato bi se moglo pokazati kao kvalitetna investicija, posebice ukoliko se planirane aktivnosti nove američke administracije – ostvare.

U jutarnjim satima zlato je ponovo ojačalo na svjetskim burzama, preokrenuvši tako prošlotjedni trend iz negativnog u pozitivni, no ovotjedno stanje plemenitih metala ovisit će o nizu različitih faktora.

Prije svega, o politici Donalda Trumpa čija zabrana ulaska u zemlju izbjeglicama, ali i ”legalnim” putnicima iz niza islamskih zemalja, iako nije primarno ekonomsko pitanje, stvara dodatnu zabrinutost na tržištu. Cijena zlata ovisit će o kretanju vrijednosti dolara, iako je u ponedjeljak ujutro zlato ojačalo usprkos snažnijem dolaru, ali i o razini dioničkih indeksa – pad ispod razine 20.000 mogao bi ubrzati ”rasprodaju” vrijednosnih papira i ulagače usmjeriti prema zlatu.