Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Slabljenjem juana Kina se priprema za globalni trgovinski rat

/
Posted By
/
Categories

Britanska funta definitivno je „gubitnik“ proteklog razdoblja u svijetu valuta – vrijednost joj je pala na najniže razine u protekla 4 mjeseca prema euru te u proteklih 10 mjeseci prema dolaru. Slabi gospodarski rezultati Velike Britanije, u kombinaciji sa strahom od posljedica ‘Brexita’ – za koji još uvijek nije niti dogovoreno, a niti poznato kako bi trebao izgledati – ruše povjerenje investitora u funtu, a mogli bi i odgoditi najavljeno povećanje kamatnih stopa od strane Bank of England.

Istovremeno, pada i vrijednost juanu, no s posve drugačijim „posljedicama“. Naime, slabljenje kineske valute poprilično je ublažilo efekte povećanja carinskih ograničenja koje je Kini uveo Donald Trump, jer juan je prema dolaru oslabio za više od 7 posto u drugom kvartalu.

SAD je zato prozvao Kinu da se slabljenjem valute priprema za valutni rat, no kineski su čelnici odgovorili kako se radi o očekivanim posljedicama gospodarskih aktivnosti, a ne ciljanoj akciji. Ipak, uz ovakav scenarij – dok vrijednost dolara raste, a juana pada – ukoliko do globalnog trgovinskog rata dođe, Kina će imati daleko bolju startnu poziciju od juana.