Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Slabost američke ekonomije i neizvjesnost svjetskog gospodarstva snažno podigle cijenu zlata

/
Posted By
/
Categories

Snažnim rastom cijena zlato je zaključilo prošli tjedan, ostvarivši na njujorškoj burzi u petak plus od gotovo tri postotna poena i završnu cijenu koja se s najniže razine od oko 1.210 dolara za uncu popela nadomak 1.250 dolara za uncu. I srebro je slijedilo istim putem, pa je s minimalne dnevne cijene od 15.99 do kraja dana porasla za 2,7 posto na maksimum od 16,52 dolara za uncu.

Ključni faktor rasta cijena plemenitih metala bio je podatak koji se iščekivao čitavog tjedna – onaj o stanju (ne)zaposlenosti u SAD-u, a koji se pokazao znato slabijim od očekivanja. Posljedica toga je niža vrijednost dolara, pad burzovnih indeksa, privremeno „pauziranje“ najava podizanja kamatnih stopa u lipnju te ponovni povratak ulagača zlatu kao „sigurnoj luci“ za kapital u neizvjesnim vremenima.

Nije manja zaposlenost jedini slabi ekonomski pokazatelj za američko gospodarstvo, već je i OECD treći puta zaredom smanjio svoja očekivanja gospodarskog rasta SAD-a u 2016. godini, te prognozu snizio na relativno skromnih 1,8 posto.

Zlato se, s druge strane, može pohvaliti odličnim pokazateljima iz prošlog mjeseca, jer u svibnju je rasla potražnja za fizičkim zlatom, dodajući tako „vjetra u leđa“ jačanju plemenitih metala koje traje od početka godine. Tako je U. S. Mint poručila da je prodaja fizičkog zlata u svibnju 2016. godine u odnosu na isti mjesec lani porasla 200 posto!

Svi ovi podaci naveli su analitičare da prognoziraju rast cijena zlata u narednom tjednu, no u korist viših cijena zlata govori i pojačana neizvjesnost zbog skorog referenduma o izlasku Britanije iz EU, ali i negativne kamate na štednju koje ulaganje u plemenite metale čine sve primamljivijim.