Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Snažan početak godine za zlato – Cijena nastavlja rasti i u 2018.

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata protekle godine porasla je za gotovo 15 posto, a taj se trend nastavio i s početkom tekuće godine. U prva dva tjedna 2018. godine rast vrijednosti zlata je ubrzan, pa je tako cijena na svjetskim burzama u ponedjeljak ujutro premašila razinu od 1.345 dolara za uncu, postignuvši najvišu vrijednost unazad šest mjeseci.

Cijene zlata i dalje podržava padajući dolar i sve snažniji euro, dok rast cijene donekle ograničava korekcija vrijednosti sirove nafte kao lidera sektora sirovina. Analitičari najavljuju kako će se cijena zlata i dalje kretati uzlaznom putanjom – prvi kvartal gotovo redovito donosi više vrijednosti zlata, a uz potražnju za investicijskim zlatom, raste potražnja i za fizičkim zlatom, osobito na području Indije i Kine.

Dodatnu dimenziju interesu za plemenite metale mogli bi dati investitori kojima će služiti prvenstveno kao zaštita portfelja od očekivanog „puknuća“ rizičnih ulaganja – poput dionica ili kriptovaluta – koja su ostvarila eksponencijalni rast u proteklim godinama.