Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Snažan povratak zlata: Nakon dva tjedna pada, cijena ponovo u značajnom plusu

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata vratila se na “stare” razine nakon kratkotrajnog pada uzrokovanog ciklusom povećanja kamatnih stopa u SAD-u. Federalne rezerve podigle su referentne kamatnjake za 0,25 postotnih poena, no s obzirom da prateći izvještaj nije sadržavao komentare koji bi mogli nagovijestiti agresivniji pristup FED-a daljnjem povećanju, odnosno jačem povjerenju u američko gospodarstvo, zlato je vrlo brzo vratilo izgubljenu vrijednost.

Dakle, čitava priča odvila se u skladu s najavama analitičara – nakon dva tjedna nižih cijena, zlato je prošlu sedmicu završilo s rastom od dva posto, a srebro je skočilo čak tri posto, čime su se plemeniti metali vratili gotovo na razinu s koje je krenuo njihov privremeni pad. Cijena zlata u petak se na njujorškoj burzi kretala u rasponu cijena od 1.227,70 do 1.232,40 dolara za uncu, dok je srebro ostvarilo raspon od 17,20 do 17,49 dolara za uncu, a u ponedjeljak ujutro nastavljen je njihov rast.

Za sljedeće razdoblje analitičari predviđaju nastavak rasta cijena zlata, pojačan slabljenjem dolara te očekuju kako bi unca zlata trebala premašiti “psihološku” granicu od 1.250 dolara za uncu, dok bi donja razina cijena bila oko 1.220 dolara za uncu.

U tjednu koji je lišen velikih objava analitičkih podataka, odnosi na tržištu u najvećoj će mjeri ovisiti o snazi američke valute, ali i komentarima čelnika FED-a koji se očekuju u narednim danima.