Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Snažan rast cijena zlata i srebra usprkos nepovoljnim vanjskim utjecajima

/
Posted By
/
Categories

Zlato je 2017. godinu započelo u pozitivnom tonu, jer cijena je prvog dana trgovanja na njuorškoj burzi ostvarila solidan rast. Zlato se, uz prosječan rast od 0,7 posto, kretalo u rasponu od 1.146,20 do 1.165,00 dolara za uncu, zaključivši trgovanje na samoj granici od 1.160 dolara za uncu. Srebro je ostvarilo bitno veći skok cijena, od čak 2,5 posto, koje su se kretale u rasponu od 15,82 do 16,57 dolara za uncu.

U ranom trgovanju, zbog jakog dolara rast zlata bio je donekle ograničen, no do zatvaranja burze dolar se spustio sa svojih dnevnih maksimuma, pa je cijena zlata dodatno porasla. Još bolji rezultat zlato je ostvarilo na europskom tržištu, zbog valutne razlike između dolara i eura, koja je jučer dodatno smanjena. Porast vrijednosti plemenitih metala, uz jači dolar, nisu omele niti druge nepovoljne vanjske aktivnosti, kao što je bio pad cijena nafte.

Rast cijena nastavljen je i danas na svjetskim burzama – trenutačna ili ”spot” cijena zlata porasla je za 0,5 posto, a srebra za 1 posto.