Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Snažan ulazak u novu godinu: Zlato u plusu većem od tri posto

/
Posted By
/
Categories

Prvi tjedan u 2016. godini plemeniti metali zaključili su sa znatim ”plusom” na svom računu – u najboljem tjednu još od sredine kolovoza, zlato je povisilo svoju vrijednost za više od tri posto, i prebacilo psihološku granicu od 1.100 dolara za uncu. Tako je cijena zlata na njujorškoj burzi u petak zabilježila raspon od 1092.20 do 1107.00 dolara za uncu, dok je srebro ostalo u rasponu od 13.81 do 14.32 dolara za uncu, pokazavši relativno slabije ”performanse” iako bi prema najavama za 2016. godinu upravo srebro trebalo ostvariti najveći rast među metalima.

Prema procjenama analitičarima tržišta, godina koju smo započeli trebala bi biti blagonaklona srebru i zlatu, dok bi minuse mogli zabilježiti platina, paladij i bakar.

Prošlotjednom rastu zlata osobito je kumovao krah burzi, koje su u (n)ovu godinu ušle s najgorim startom u povijesti. Kratkoročno, prema ocjenama stručnjaka, trebali bi se zadržati jednaki trendovi – daljnji pad vrijednosnih papira, te rast plemenitih metala. Temeljni razlog u oba slučaja su duboki problemi s kineskom ekonomijom, dok bi u korist zlata mogla ići i napeta situacija na Korejskom poluotoku kao i na Bliskom istoku.

Doduše, predviđanja ne uključuju tako snažan rast kao proteklog tjedna, ali očekuje se da će zlato ostati iznad razine od 1.100 dolara za uncu. Dodatan pozitivan znak moglo bi biti jačanje srebra, budući da situacije u kojima cijena srebra raste brže od cijene zlata načelno ukazuju na dugoročno pozitivan trend na tržištu plemenitih metala.