Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Snažnim rastom cijena zlato napreduje prema rekordnim vrijednostima

/
Posted By
/
Categories

Snažnim rastom cijena u petak zlato je nastavilo svoj impresivan oporavak drugu sedmicu zaredom, podigavši razinu cijena iznad 1.255 dolara za uncu na njujorškoj burzi. Put svog „starijeg brata“ pratilo je i srebro, koje se uspelo iznad vrijednosti unce od 16,60 dolara.

Radi se o drugom uzastopnom pozitivnom tjednu za zlato i srebro, čime se cijena zlata vratila najvišu razinu od početka mjeseca.

U prošlom tjednu tako je zlato povećalo cijenu za više od dva posto, upisavši jedno od najuspješnijih razdoblja ove godine. Značajno je primijetiti da rast zlata nije uvjetovan samo vanjskim faktorima poput nižeg dolarskog indeksa, već i osjetnim povećanjem potražnje za „žutom kovinom“ koji je, prema stručnim analitičarima, zaslužan za preko 50 posto ostvarenog „plusa“.

Analitičari očekuju da će se rast vrijednosti zlata nastaviti, a za to navode nekoliko uvjerljivih razloga: značajno slabljenje američkog dolara, kaotičnu situaciju u administraciji predsjednika Donalda Trumpa koji se našao na jakom udaru javnosti, „zveckanje oružjem“ na Bliskom Istoku, ali i tehničke pokazatelje koji idu u korist plemenitim metalima.

Čini se da će u narednom razdoblju u fokusu investitora biti upravo ovi „fundamentalni“ problemi, koji bi mogli dovesti do rasta cijena zlata, umjesto ponašanja Federalnih rezervi čiji su potezi uglavnom tumačeni negativno za plemenite metale. Vjerojatno povećanje kamatnih stopa već je ukalkulirano u cijene zlata, stoga su poruke iz FED-a pale u drugi plan, a u prvom planu našla se oslabljela američka valuta, ali i globalne političke i gospodarske nesigurnosti.

Zlato je protekla četiri mjeseca „plivalo“ u relativno stabilnom okruženju između 1.200 i 1.300 dolara za uncu, a trenutačno se nalazi u gornjem dijelu tog raspona, no stručnjaci ističu kako je malo vjerojatno da će do petka preskočiti dosad nedostižnu cjenovnu granicu. Ako se zlato zadrži iznad 1.260 dolara za uncu, moguće je da dosegne razinu od 1.290 dolara za uncu, što bi ovaj metal pripremilo za moguće obaranje ovogodišnjih rekorda u narednom razdoblju