Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Srebro se pretvara u lidera sektora, zlato i dalje u porastu

/
Posted By
/
Categories

U pozitivnom tonu, uz umjerenu dobit zaključili su plemeniti metali protekli tjedan. Uz prosječni rast cijene od oko 0,5 posto, zlato je ostvarilo raspon vrijednosti na njujorškoj burzi u petak od 1.226,10 dolara za uncu do 1.236,90 dolara za uncu, dok se srebro, uz jednaki prosječni prinos toga dana, kretalo u rasponu vrijednosti od 16,03 do 16,46 dolara za uncu.

S ovakvim rezultatom, srebro se prometnulo u “lidera” sektora plemenitih metala, uz rast od čak 17 posto u odnosu na ovo razdoblje prošle godine, ali i uz tjedni prinos od čak šest posto što je za srebro najbolji tjedan još od svibnja 2015. Zlato također ostvaruje zavidni “plus” u odnosu na prošlogodišnju cijenu – u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unca zlata sada ima 16 posto višu vrijednost.

Ovakav omjer snaga srebra i zlata nije bio zabilježen još od kolovoza 2013. godine – trenutačno jedna unca zlata vrijedi 75,6 unci srebra, što je navelo analitičare da istaknu srebro kao potencijalnog dobitnika narednog kratkoročnog razdoblja i kao trenutačno najisplativiju investiciju. Takva situacija osobito je povoljna za plemenite metale, a negativna za dolar, što potvrđuju povijesni pokazatelji.

Stoga se i kod zlata se u ovom tjednu očekuje lagani rast cijena, pri čemu bi prvi pravi “otpor” trebala biti granica od 1.250 dolara za uncu – ukoliko je zlato “premaši”, realne su i snažnije “brojke” na strani rasta cijena.