Strah od trgovinskog rata zlatu donio najveći rast unazad dvije godine

/
Posted By
/
Categories

Zlato je prošlog tjedna – koji se uz porast vrijednosti ovog plemenitog metala od gotovo 3 posto pokazao najboljim tjednom u protekle dvije godine – dosegnulo najveću cijenu od početka veljače, „probivši“ se ponovo na razine iznad 1.350 dolara za uncu.

Investitori su prošlog tjedna odlučili svoj kapital „skloniti“ u „sigurne luke“, odnosno imovinu najotporniju na globalne trgovinske, gospodarske i političke „šokove“, a u toj situaciji zlato se uvijek pokazuje prvim izborom.

Strah od posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine koji je otpočeo Donald Trump uvevši carine na dio kineskih proizvoda, prije svega metalnih sirovina, a koji je nastavila kineska administracija „ocarinivši“ i neke američke izvozne „perjanice“ prošlog tjedna je „paralizirao“ gospodarstvo, urušivi vrijednost burzovnih indeksa u „kombinaciji“ s opadajućom dionicom Facebooka nakon otkrića nemara u brizi oko podataka korisnika.

Na tom strahu „profitirali“ su plemeniti metali, pa je i srebro stiglo do vrijednosti od 16.75 dolara za uncu, ali i neke valute koje se smatraju čuvarima stabilnosti, poput japanskog jena koji je značajno ojačao prema dolaru.

Dodatan poticaj plemenitim metalima dala je i odluka Federalnih rezervi da pričekaju s već praktički izvjesnim povećanjem kamatnih stopa, dok se ne pokaže utjecaj „trgovinskog rata“ na gospodarstvo. S obzirom da bi uvođenje višeg referentnog kamatnjaka kratkoročno pogodilo vrijednost zlata, u korist investitorima išlo je i ovo „usporavanje“ FED-a.

Gledajući prema naprijed, analitičari očekuju da će zlato obilježiti trgovanje ove godine, naglašavajući kako će to značiti i novi rast vrijednosti zlata i srebra. Zlato je ove godine u osjetnom plusu u odnosu na lani, trgujući stabilno iznad razine od 1.320 dolara za uncu, stoga stručnjaci najavljuju kako je moguće da se njegova vrijednost uspe i iznad 1.400 dolara za uncu već u ožujku ili travnju.