Stručnjaci su složni: Zlato ima odlične izglede za rast u 2019. godini

/
Posted By
/
Categories

Zlato ima odlične izglede za rast 2019. godini, složna je većina analitičara koja prati događanja na tržištu plemenitih metala. Kako se sve više spominje mogućnost (sada već i izvjesnost) nove gospodarske krize – koja bi mogla biti i snažnija i od one iz 2008. godine – tako potražnja za zlatom kao sigurnom investicijskom opcijom sve više raste. U kombinaciji s time su i globalne gospodarske nesigurnosti, potaknute nekoherentnom politikom Donalda Trumpa na čelu SAD-a i razbuktalim trgovninskim ratom s Kinom, ali i drugim državama poput Kanade, Meksika i EU.

Trenutna cijena zlata je oko 1.290 dolara za uncu, nakon dva mjeseca uzastopnog rasta vrijednosti, a stručnjaci iz investicijske banke Goldman Sachs očekuju da će se taj trend i nastaviti te da će zlato vrlo brzo premašiti psihološku granicu od 1.300 dolara za uncu. Kao argumente za svoju procjenu navode strah od recesijse koji se nastavlja širiti financijskim tržištima, ali i pojačanu potražnju centralnih banaka diljem svijeta za investicijskim zlatom. 

Prema novoj procjeni, Goldman Sachs očekuje kako će vrijednost unce zlata doseći 1.325 dolara u sljedeća 3 mjeseca, podići se do 1.375 dolara u šest mjeseci te premašiti 1.425 dolara do kraja godine. 

Njihove prognoze potvrđuje i povećana potražnja za zlatom u prosincu prošle godine, kao posljedica (ne)očekivane slabosti na njujorškoj burzi, koja je doživjela najveći pad od 1931. godine. Uz ove dugoročne faktore, kratkoročno zlato prema gore „gura“ i obnovljena nesigurnost skorog izlaska Britanije iz EU, ali i najduža blokada američke federalne vlade u povijesti, nastala zbog nemogućnosti dogovora demokratske većine u Kongresu i predsjednika Trumpa oko budžeta.