Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Cijene zlata stabilizirane, idućeg tjedna očekuje se novi rast

/
Posted By
/
Categories

Tjedan stabilizacije cijena i konsolidacije vrijednosti plemenitih metala zlato je zaključilo sa značajnim plusom od oko 0,65 posto u jučerašnjem danu, i to nakon pada cijena u ranijem dijelu dana. Posljedica toga je i velik raspon realiziranih cijena na njujojrškoj burzi, pri čemu je dnevni minimum iznosio 1078.70 dolara za uncu, dok je dnevni maksimum dosegao 1103.50 dolara za uncu. Srebrom se trgovalo u rasponu od 14.47 do 15.09, a prosječna cijena u „plusu“ je za oko 0,4 posto.

Gledajući rezultate tijekom čitavog srpnja, čini se da je zlato dotaknulo dno spustivši se ispod 1.100 dolara za uncu, te je, prema procjenama analitičarima, na putu oporavka cijena. Iako su prošlomjesečni statistički pokazatelji bili poprilično pozitivni za američko gospodarstvo, Federalne rezerve još uvijek nisu objavile kada će podignuti referentne kamatne stope, a ta neizvjesnost, smatraju stručnjaci, pozitivno će utjecati na tržište plemenitih metala. Ekonomski podaci pozorno će se pratiti idućeg tjedna, a osobito „buran“ dan mogao bi biti petak kada se objavljuje pregled (ne)zaposlenosti u SAD-u. Većina analitičara očekuje kratkoročni rast cijena za dvadesetak dolara po unci, odnosno između 1,5 i 2 posto u narednom tjednu. Prema procjenama koje su iznijeli u izvješću Deutsche Bank, zlato bi u aktulanom kvartalu trebalo zadržati prosječnu cijenu od oko 1.150 dolara za uncu.

Budući da je kolovoz tradicionalno mjesec godišnjih odmora američkih investitora, manji broj ulagača povećat će volatilnost tržišta – ne samo zlata i ostalih sirovina, već i dionica te obveznica – što bi moglo rezultirati značajnim skokovima i padovima vrijednosti svih oblika novčanih investicija. Takva situacija omogućuje veće kratkoročne dobiti, ali i povećava rizik kod špekulacija na burzama.