Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Drugi tjedan zaredom zlato je zaključilo uz značajan rast cijene

/
Posted By
/
Categories

Tjedan koji je zlatu donio rekordni rast cijena u posljednjih mjesec dana i povratak na razine iznad 1.150 dolara za uncu završio je – nakon lagane korekcije na početku i snažnog rasta u sredini – stabilizacijom postignutih razina vrijednosti i pripremom za novi investicijski tjedan koji bi, prema stručnjacima, trebao donijeti nastavak rasta.
Na njujorškoj burzi (NYSE) cijena zlata u petak kretala se u relativno malom rasponu od 1140.50 do 1150.10 dolara po unci, dok je srebro ostvarilo dnevni maksimum od 15.32 dolara po unci te dnevni minimum od 15.32 dolara po unci.
Drugi je to tjedan zaredom da je zlato pokazalo rast, u ovom slučaju ukupno 0,5 posto, a odgovor na pitanje hoće li zlato rasti i idućeg tjedna, kao što to prognoziraju analitičari, ovisit će o tome kako će tržište protumačiti izjave čelnice američkih Federalnih rezervi Janet Yellen i hoće li prevladati uvjerenje da je podizanje referentnih kamatnih stopa realna opcija. Naime, FED je u rujnu odustao od najavljenog podizanja kamatnih stopa, koje su trebale pokazati da je američki gospodarstvo dovoljno ojačalo da ne mora ovisiti o politici „kvantitativnog popuštanja“ koje drži kamatnjake na najnižim razinama. Sama Yellen kazala je da „postoji prostor za podizanje kamatnih stopa do kraja godine“, a ukoliko se njene najave obistine – najrealnije u prosincu – to bi moglo imati kratkoročno negativne utjecaje na cijene zlata budući da bi povuklo investitore prema tržištu valuta.
Drugo pitanje koje će utjecati na cijenu zlata u kratkoročnom razdoblju jest vrijednost dolara, kao referentne valute za plemenite metale. Dok dio analitičara očekuje rast dolara u narednoj sedmici, većina ih vjeruje u slabljenje američke valute koje bi ostavilo značajan prostor za rast zlata. Treći izazov pred zlatom u pohodu na nove rekordne visine jest potencijalni oporavak tržišta vrijednosnih papira čiji je krah i omogućio zlatu dva brza uzleta tijekom posljednjih nekoliko tjedana.