Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Eksplozivni rast cijena zlata i srebra nastavit će se i u narednom tjednu

/
Posted By
/
Categories

Tjedan na burzama zlato je završilo snažnim skokom vrijednosti, pa je tako na njujorškoj burzi (NYSE) u petak cijena zlata porasla za gotovo tri posto, što je izniman rast ostvaren u svega jednom danu. Prosječna cijena zlata porasla je za 25 dolara po unci, a raspon cijena kretao se između 1104.00 i 1142.70 dolara po unci, no važno je napomenuti da je zadnja vrijednost bila vrlo blizu dnevnog maksimuma, što znači da su izgledi za nastavak uzlaznog niza prilično dobri. Još veći rast, od preko pet posto, ostvarila je cijena srebra, a dnevne cijene ovog plemenitog metala na njujorškoj burzi kretale su se između 14.32 i 15.43 dolara po unci.
Završetak tjedna u pozitivnom tonu stigao je nakon neujednačenih pet dana na burzama – prva dva dana cijena zlata uglavnom je prolazila korekciju, da bi se u srijedu i četvrtak plemeniti metali pokazali prilično „volatilnom supstancom“, uz značajne dnevne razlike u cijeni. Ključni faktor rasta kojim je tjedan zaključen bila je objava razine (ne)zaposlenosti u SAD-u koja je bila prilično slabija od očekivanja, a dodatna otegotna okolnost za američko gospodarstvo bila je i naknadna revizija zaposlenosti iz ljetnih mjeseci na niže razine. To je utjecalo na vrijednosti dolara, koji je oslabio prema ostalim svjetskim valutama, ali i na ponašanje investitora koji su „pohrlili“ osigurati svoju imovinu kupovinom zlata.
Slabi ekonomski rezultati izazvali su šok na tržištu, a vjerojatno će utjecati i na namjeru Federalnih rezervi o povećanju kamatnih stopa za gospodarstvo, što će u kratkoročnom razdoblju zasigurno donijeti daljnji rast cijena zlata. Među analitičarima tržišta o takvom raspletu događaja postoji praktički konsenzus, koji očekuju da će cijena psotoći razine iznad dnevnog prosjeka posljednjih 200 dana koji iznosi nešto ispod 1.180 dolara po unci.
Međutim, postoje i optimističnije procjene koje spominju razinu cijena od 1.190 dolara po unci, pa čak i probijanje psihološke granice na 1.200 dolara po unci. Takav optimizam stručnjaci opravdavaju činjenicom da se u sljedećem tjednu ne očekuju novi ekonomski podaci, stoga će tržište i dalje biti pod utjecajem ovotjednog izvještaja koji je negativan za američko gospodarstvo, ali pozitivan za zlato.