Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Iza nas je tjedan stabiliziacije cijena zlata, pred nama moguće novo razdoblje rasta

/
Posted By
/
Categories

Ključna riječ prošlog tjedna bila je stabilizacija – nakon naizmjeničnih razdoblja rasta i pada cijena zlata, nakon kojih je grafikon kretanja cijena izgledao poput sinusoide, „crta“ je tijekom proteklih pet dana uglavnom bila ravna, uz manja odstupanja prema „plusu“ i „minusu“. Cijene zlata na njujorškoj burzi tako su se u petak kretale između 1116.00 i 1133.10 dolara za uncu, dok je cijena srebra ostvarila raspon između 14.44 i 14.94 dolara za uncu. Radi se o cijenama kakve su, manje-više, vladale čitavog tjedna, pri čemu je zlato tek povremeno reagiralo na „vanjske“ podražaje, pa su mu cijene podizale nesigurnosti na burzama, s „epicentrom“ u Kini, a rušile ju više vrijednosti dolara prema „konkurentskim“ svjetskim valutama. U petak je objavljen i izvještaj o stanju američkog gospodarstva koji nije donio niti osobito loše, niti osobito dobre pokazatelje, ali zabilježen je mali pad nezaposlenosti koji bi mogao utjecati na odluku Federalnih rezervi da povise referentne kamatne stope za gospodarstvo SAD-a.
Taj korak očekuje se već gotovo čitavu godinu dana, i uvelike je uzrok pada cijena zlata u drugom polugodištu 2015., budući da će viša vrijednost kapitala ostvarena povećanjem kamata umanjiti privlačnost prinosa plemenitih metala. Takva situacija na cijene zlata utjecat će negativno, iako samo kratkoročno, budući da bi veća cijena kapitala mogla značiti nove probleme za američko (i svjetsko) gospodarstvo što bi opet fokus investitora vratilo na zlato.
FED svoju odluku o povećanju kamatnjaka donosi sredinom rujna, a prije toga tržište očekuje skraćen i buran tjedan na burzama. Zbog kineskih nacionalnih praznika, tamošnja burza bila je zatvorena dva dana, i ponedjeljak će pokazati je li ta „pauza“ donijela stabilizaciju ili će cijene nastaviti padati. Tržište će imati prilike čitav jedan dan promatrati bez rekacije, budući da američke burze u ponedjeljak ne rade zbog tamošnjeg nacionalnog praznika, što znači da bi reakcija u utorak – neovisno o smjeru koji zauzme – mogla biti iznimno snažna i drastična.
Analitičari su podijeljeni oko mogućih kretanja cijena zlata idućeg tjedna, no većina ipak očekuje daljnji pad burzi i posljedični rast cijena plemenitih metala.