Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Još jedan dobar tjedan za zlato, uz rekordan skok cijena srebra

/
Posted By
/
Categories

Prvi puni tjedan listopada donio je još jedan veliki plus za cijene zlata, koje su na kraju tjedna bile i dva posto više nego na njegovu početku. Usprkos oscilacijama na početku tjedna, sredinom tjedna uslijedila je stabilizacija cijena, a zatim u petak i rast koji je zaključen s „plusom“ od čak 1,5 posto ostvarenim u svega jednome danu, te rasponom cijena od 1144.40 do 1161.10 dolara po unci na njujorškoj burzi. Za usporedbu, tjedan dana ranije raspon cijena kretao se između 1104.00 i 1142.70 dolara po unci.
Ipak, usprkos značajnom rastu cijena zlata, ulagačka „zvijezda tjedna“ je srebro, koje je u petak ostvarilo rast vrijednosti od jedan posto, i raspon cijena između 15.64 i 16.11 dolara po unci na njujorškoj burzi. Time je srebro dva dana zaredom prebacilo svoj prosjek cijena u posljednjih 200 dana, a o kojem se tjednom skoku radi najbolje pokazuje usporedba prema kojoj su se prošlog petka cijene srebra kretale između 14.32 i 15.43 dolara po unci.
Nastavak uzlaznog trenda za plemenite metale, koji vlada od početka listopada, analitičari očekuju i u narednom tjednu, pogotovo što se predviđen datum podizanja kamatnih stopa za američko gospodarstvo ponovno pomiče – umjesto prosinca ove godine, sada se predviđa da bi FED povećanje kamatnjaka mogao pokrenuti u ožujku iduće godine. Takva očekivanja potaknuta su zabrinutošću da američka ekonomija ponovno pokazuje znakove slabljenja, a dodatne probleme moglo bi imati značajno usporavanje gospodarskih aktivnosti u Kini i drugim rastućim ekonomijama.
Takav scenarij, u kojem se pojavljuju nesigurnost, povoljan je za cijene zlata budući da investitori traže „sigurnu luku“ za svoj kapital. Prema očekivanjima stručnjaka, projicirana cijena mogla bi se kretati između kolovoškog vrhunca od oko 1.170 dolara po unci te dvjestodnevnog prosjeka cijene od oko 1.180 dolara po unci. Cijene zlata prema višim razinama mogao bi pogurati i općeniti oporavak sektora sirovina, čiji je „lider“, sirova nafta, prošlog tjedna dosegnuo dvjestodnevni prosjek cijena i vratio se iznad granice od 50 dolara po barelu.