Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Konsolidirano tržište plemenitih metala očekuje rast u idućem tjednu

/
Posted By
/
Categories

Završna cijena unce zlata na njujorškoj burzi u petak se kretala između 1157.00 i 1166.00 dolara, dok je srebro prodavano u rasponu između 15.33 i 15.76 dolara za uncu. Iako se radi o bitnom „plusu“ na kraju tjedna, ipak su to vrijednosti koje su bitno ispod prosjeka za prvih šest mjeseci, i blizu „dna“ vrijednosti plemenitih metala na globalnom tržištu, zbog čega se može očekivati daljnji rast idućeg tjedna. U odnosu na kraj prošlog tjedna, u proteklih pet dana cijena je zabilježila umjeren rast, ostvaren usprkos padovima vrijednosti sredinom tjedna, kada je zlato doseglo najniže cijene u zadnja četiri mjeseca.
Tjedan na globalnim tržištima obilježila je kineska burzovna kriza, koju pojedini analitičari uspoređuju s američkim krahom 1929. godine. Zbog precijenjene vrijednosti dionica stvorio se na dalekoistočnom tržištu burzovni balon, zbog čije je „eksplozije“ na burzi u svega mjesec dana izgubljeno gotovo pet trilijuna dolara vrijednosti financijske imovine. Rasprodaja dionica preselila se i na europske i američke buzre, budući da su kineski investitori i na globalnim tržištima prodavali dionice izlistane na, primjerice, londonskoj i njujorškoj burzi.
Takva situacija smanjila je pritisak prodaje na plemenite metale, za koje investitori smatraju da stiže uzlazno razdoblje budući da se fokus tržišta premjestio na kupovnu stranu. Međutim, ključni utjecaj na cijenu zlata u narednom razdoblju trebala bi imati grčka kriza koja, doduše, nije dosad osobito „protresla“ tržište zlata. Ipak, može se reći da obje varijante raspleta grčke krize „igraju“ za zlato – monetarna nesigurnost stvorena izlaskom Grčke iz eurozone povećat će potražnju za plemenitim metalima kao ulagačkoj „sigurnoj luci“, dok bi suprotan scenarij, ostanak u eurozoni i dogovor s kreditorima konsolidirao vrijednost eura prema dolaru što bi također dovelo do rasta cijena zlata, koje se na globalnom tržištu uglavnom računaju u američkoj valuti.
Uz situaciju na jugu Europe, investitori će pratiti i namjere američkih Federalnih rezervi koje bi uskoro mogle krenuti s najavljenom politikom podizanja referentnih kamatnih stopa, što bi u početku vjerojatno dovelo do pada vrijednosti zlata, ali dugoročno bi moglo biti pozitivno za plemenite metale. Predsjednica FED-a Janet Yellen kazala je na nedavnom govoru u Clevelandu da očekuje podizanje kamatnjaka kasnije u ovoj godini, ali da će pratiti faktore koji ograničavaju američku ekonomiju, uključujući i „vanjske prijetnje“.