Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Odustajanje od podizanja kamatnih stopa zlatu donijelo značajan rast cijena

/
Posted By
/
Categories

Odluka Federalnih rezerv o odgađanju najavljenog podizanja kamatnih stopa u rujnu bila je glavna vijest ne samo ovog tjedna, već i čitavog tromjesečja, a imat će posljedice na tržište koje će se osjećati još mjesecima – sve dok ne krene nova runda nagađanja o tome hoće li FED kamatnjake povisiti u prosincu. Do tada, odluka američkog „pandana“ europskim centralnim bankama imala je izrazito pozitivan utjecaj na cijene zlata, prvenstveno zato što se njome neizravno sugerira nestabilnost američkog i svjetskog gospodarstva i sumnja da bi ono moglo izdržati višu cijenu novca bez uranjanja u novu krizu, ali i zato što posredno djeluje na visoke razine dolara i „potkresuje krila“ američkom „moćnom orlu“.

Konkretno, u brojkama, taj utjecaj znači da je u dva dana – čevrtak i petak – nakon objave vijesti zlato skočilo dva posto, a u čitavom tjednu ukupno tri posto, te se u petak njime trgovalo u rasponu cijena od 1127.10 do 1143.10 dolara za uncu. Profitiralo je i srebro, koje je u petak na njujorškoj burzi zabilježilo cijene u rasponu od 14.98 do 15.55 dolara za uncu te ostvarilo ukupan tjedni porast cijene od čak četiri posto.

Analitičari smatraju da će se odluka FED-a biti ključni faktor na tržištu i u idućem tjednu, koji je lišen značajnijih ekomonskih vijesti, a većina stručnjaka slaže se da će cijena plemenitih metala nastaviti rasti. Procjene prosječnih cijena koje bi zlato moglo ostvariti kreću se iznad 1.150 dolara za uncu pa do 1.170 dolara za uncu, a optimističniji investitori očekuju da će cijene skočiti čak iznad prosjeka trgovanja u posljednjih 200 dana koji iznosi 1.184 dolara za uncu.
U svakom slučaju, konsenzualno raspoloženje na tržištu jest da zlato i srebro očekuje dobar i optimističan tjedan…