Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Pad cijena zlata na američkom tržištu mogao bi privući nove investitore željne visokih prinosa

/
Posted By
/
Categories

Ključno pitanje nakon izrazito negativnog trenda cijena u proteklom tjednu jest – hoće li se u narednom stanje promijeniti na bolje, je li zlato dosegnulo svoje „dno“ kada je ostvarilo najniže cijene u ovom desetljeću, ili ipak ima još prostora za pad? Prije svega, valja napomenuti kako se pad cijena može sagledati isključivo ako zlato „računamo“ u dolarima – rast američke valute rezultirao je padom vrijednosti zlata na tamošnjim burzama, ali je dolar ojačao i u odnosu na ostale svjetske valute, što znači da je cijena zlata u ostatku svijeta ostala nepromijenjena, uz minimalne korekcije u Europi ili čak rast izražen u drugim valutama.
Nakon istupa čelnice Federalnih rezervi Janet Yellen u američkom parlamentu, i pozitivnih ekonomskih pokazatelja za najdominantnije svjetsko gospodarstvo, cijena zlata izražena u američkim dolarima za uncu pala je na 1129.90, što je manje i od najnižih vrijednosti iz 2014. godine, te jedna od najnižih razina u proteklih pet godina. Ipak, raspon trgovanja u petak bio je bitno veći, pa je maksimalna cijena zlata postignuta jučer iznosila 1146.30 dolara za uncu. Situaciju na tržištu zlata pratilo je i srebro, koje se tržilo u rangu od 14.76 do 15.14 dolara za uncu.
Pitanje je hoće li se u narednim tjednima situacija promijeniti? Primjer s kraja prošle godine pokazuje da zlato ima taj potencijal – u studenom 2014. godine ovaj plemeniti metal dosegnuo je razinu od 1.130 dolara za uncu, da bi se svega mjesec i pol dana kasnije, u siječnju ove godine vratio na razinu iznad 1.300 dolara za uncu, donijevši svima koji su u njega uložili u pravom trenutku profit veći od 15 posto. S takvom mogućnošću računa i Carley Garner, suosnivačica renomirane američke tvrtke DeCarley Trading, koja je istaknula kako je uzrok pada cijena zlata „100 posto zasluga rasta dolara“, te da je u ovom trenutku tržište zlata „podinvestirano“ i da se očekuje njegov ubrzani rast do razine od 1.300 dolara po unci, uz mogućnost dosezanja razine od 1.400 dolara po unci ukoliko dolar dovoljno oslabi.
Tvrdnju da je pad cijena zlata prvenstveno posljedica jačanja dolara, potvrđuje i činjenica da je cijena zlata izražena u eurima u načelu ostala stabila tijekom prošlog tjedna, uz laganu korekciju u petak, što znači da se cijena zlata i vrijednost eura kreću proporcionalno u odnosu prema dolaru. Ipak, ukoliko se dogodi najavljivani rast cijena na američkom tržištu, optimizam koji bi se prenio na globalnu razinu mogao bi „poništiti“ ili barem umanjiti ove valutne razlike. U svakom slučaju, ovo bi mogao biti „uzbudljiv“ trenutak za ulazak na tržište plemenitih metala, budući da bi sada važeće cijene mogle shvatiti i kao mogućnost kupnje unce zlata uz 15 posto popusta u odnosu na njenu „stvarnu“ vrijednost…