Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Potražnja za zlatnicima i polugama u 3. kvartalu porasla 27 posto u svijetu

/
Posted By
/
Categories

Tjedan koji je, pod pritiskom rasta dolara i vijesti o mogućem podizanju kamatnih stopa u SAD-u već u prosincu donio niže vrijednosti plemenitih metala, završio je u petak održavši stabilnu razinu cijena u odnosu na dan ranije, ali ipak znatno korigiranih u odnosu na prošli petak. Tako je na njujorškoj burzi cijena zlata ostvarila raspon od 1079.10 do 1089.50 dolara za uncu, dok se srebrom trgovalo u rasponu cijena od 14.28 do 14.38 dolara za uncu.
Ipak, dobra vijest za vlasnike plemenitih metala jest da je zlato dan na burzama završilo blizu najviše dnevne cijene, potaknuto izvještajima o stanju američke ekonomije u kojima su prikazani podaci slabiji od očekivanog, što se prvenstveno odnosi na rezultate u maloprodaji. Upravo ta situacija dala je ohrabrenje dijelu analitičara tržišta plemenitih metala u tvrdnjama da će cijene zlata u sljedećem tjednu porasti, posebice uz argumente da je zlato vjerojatno dotaknulo cjenovno „dno“ te da se očekuje promjena ciklusa i ponovni rast vrijednosti na burzama.
Ohrabrujući su i podaci koji pokazuju sve veći interes za kupnju plemenitih metala – World Gold Council objavio je izvještaj o trendovima potražnje za treći kvartal 2015. godine, prema kojemu je prodaja fizičkog zlata u porastu. Potražnja za nakitom porasla je 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, investicije u zlatnike i poluge skočile su za visokih 27 posto, a i centralne banke nastavile su povećavati svoje zlatne rezerve, zadržavši pozitivni neto rezultat 19. kvartal za redom.
Porastu interesa za zlato svakako pridonosi i nešto niža cijena od one koja je tržišno realna, pa i takva situacija navodi stručnjake na zaključak kako će se razdoblje povećane potražnje za fizičkim investicijskim zlatom nastaviti, što će pozitivno utjecati i na cijene.
Značajan utjecaj na cijene plemenitih metala, ali i čitavog sektora sirovina, u sljedećih će sedam dana imati objava prvih podataka o stanju zaposlenosti u SAD-u, no još i više objava zapisnika sa sjednice vodstva Federalnih rezervi. Očekuje se da će se saznati neki novi podaci vezani uz najavljenu namjeru podizanja kamatnih stopa u prosincu, a bilo kakva vijest bit će pozitivna za zlato – ako FED odustane od podizanja kamatnjaka, to će negativno utjecati na kredibilnost institucije i smanjiti njen utjecaj na tržište, a ukoliko se potvrdi namjera podizanja kamatnih stopa, to će također osloboditi investitore psiholoških tenzija zbog očekivanja takvog poteza, a ne bi trebalo imati utjecaj na cijenu budući da je tržište već uračunalo efekte mogućih viših kamatnih stopa u sadašnje razine vrijednosti.