Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: Snažnim plusom na kraju tjedna zlato ponovo uzjahalo pozitivan trend

/
Posted By
/
Categories

Tjedan u kojem su se njegove vrijednosti ponašale kao „jo-jo“ i naizmjence bilježile razdoblja rasta i pada, zlato je završilo sa značajnim plusom od gotovo jedan posto u svega 24 sata, vrativši se iznad razine od 1.100 dolara za uncu i probudivši optimizam ulagača pred ulaskom u novi mjesec. Na njujorškoj burzi, cijena zlata zabilježila je velik raspon, pri čemu je njena donja razina bila 1077.00 dolara za uncu, dok su najviše vrijednosti dosegle 1102.90 dolara za uncu. Solidan „plus“ od otprilike pola postotnog boda zabilježila je i cijena srebra, koja se kretala u rasponu od 14.29 do 14.84 dolara za uncu.
Taj rast stigao je u trenutku kada su objavljene vrlo pozitivne informacije za američko gospodarstvo (prijave na „burzu rada“ pale su na najnižu razinu u posljednjih 40 godina), koje su zapravo trebale doprinijeti rastu dolara, a daljnjem padu zlata, no vjerojatno zahvaljujući već relativno niskim cijenama plemenitih metala i jačanju potražnje u odnosu na ponudu dogodio se suprotan scenarij.
Tako je zapravo zlato osnaženo ušlo u završnicu tjedna te iz nešto pozitivnije pozicije nego prije sedam dana očekuje novo otvaranje burzi i početak trgovanja plemenitim metalima. Veza cijene zlata i dolara – barem na američkom, a posredno i svjetskom tržištu – i dalje su prilično snažne i obrnutoproporcionalne, odnosno rastom dolara pada vrijednost zlata, i obratno. Stoga će se dolarski indeks, u usporedbi s najjačim svjetskim valutama, i idućeg tjedna pomno pratiti, kao i ekonomski podaci, a svaka slabost u tome segmentu trebala bi biti pozitivna za tržište zlata i donijeti novi rast plemenitim metalima.
Posebna je priča namjera Federalnih rezervi, američke „inačice“ središnje banke, podizanja referentnih kamatnih stopa za gospodarstvo, što je ključni trenutak u ekonomiji „preko bare“ koji se očekuje čitave godine. Procjene analitičara procijenjuju da se taj trenutak, koji će ovisiti o snazi američkog gospodarstva, sve više bliži, a svako njegovo odgađanje ponovo bi trebalo imati pozitivne posljedice po zlato, budući da će značiti da privatni sektor SAD-a još uvijek nije spreman stati na „vlastite noge“.