Hrvatska kuna (kn)
Euro (€)

Tjedni izvještaj: U očekivanju rasta kamatnih stopa, svaka odluka FED-a bit će dobra za tržište zlata

/
Posted By
/
Categories

Cijene zlata na kraju tjedna prvi su puta u posljednjih mjesec dana ponovo „skliznule“ ispod granice od 1.110 dolara za uncu, no to ne znači da je zlato „izgubilo draž“ za investitore – jednostavno, raspon vrijednosti unce zlata od 1097.90 do 1113.60 dolara na njujorškoj burzi u petak posljedica je volatilnosti koja je ovo tržište pratila čitavog tjedna i koja je dovodila do snažnih uspona i padova cijena plemenitih metala. I srebro je imalo slične rezultate, uz raspon cijena između 14.23 i 14.86 dolara za uncu.
A sudeći prema uvjerenju analitičara, volatilnost će se nastaviti i u idućem tjednu, barem do ključne i dugoočekivane sjednice čelništva Federalnih rezervi, svojevrsne američke „centralne banke“ na kojoj se očekuje konačna odluka o tome hoće li se podizati referentne kamatne stope za zaduživanje gospodarstva. Naime, kamate u SAD-u, kao posljedica kvantitativnog popuštanja kojim se pokušalo oživjeti gospodarstvo, na rekordno su niskim razinama, a budući da američka privreda pokazuje znakove oporavka i stabilizacije, čitavu ovu godinu, a posebice u drugom i trećem kvartalu, tržište je bilo u sjeni iščekivanja odluke FED-a o podizanju kamata.
To je i razlog slabijih „performansi“ plementih metala, ali i drugih sirovina, na tržištu, kao i snažnijeg dolara – ukoliko zaduživanje postane skuplje, novcu će privremeno brže rasti vrijednost nego sirovinama poput zlata i nafte. Međutim, budući da se podizanje kamata već dugo najavljuje i očekuje, dio analitičara uvjeren je da je tržište već apsorbiralo njene potencijalne efekte, te da će puno snažnija reakcija biti ukoliko se odluka o „poskupljenju novca“ odgodi za prosinac.
Analitičar Adrian Day smatra da će svaka odluka FED-a biti pozitivna za zlato – odustajanje od podizanja kamatnjaka vratit će interes za plemenite metale, a povećanje kamata odagnat će neizvjesnost s tržišta koja je cijene držala niskima. Doduše, zlatu bi se mogla donekle spustiti vrijednost, no Day je uvjeren da bi takva situacija bila vrlo privremena.
Odluka FED-a očekuje se 17. rujna, a prije toga bit će objavljen novi „kontigent“ vijesti o stanju američkog gospodarstva, koje bi također mogle utjecati na tržište dok analitičari i investitori budu pokušavali proniknuti u to kako će nove informacije utjecati na odluku Federalnih rezrevi.
Ipak, ukoliko cijene zlata ostanu na sadašnjim razinama, stručnjaci vjeruju da je vlasnicima zlatnih rudnika na raspolaganju prilično učinkovita metoda podizanja vrijednosti plemenitih metala – kao što se nedavno dogodilo sa bakrom, bit će dovoljno da smanje proizvodnju kako bi povećali interes i cijenu.